Megéled

Halállista

2024. április végi hír volt, hogy egy 12 éves kislány megkéselte az osztálytársát. A hír csak ennyi, de mi is történt valójában. Ha a BTK-t vesszük alapul, akkor ez egy előre megfontolt emberölési kísérlet. Az előre megfontolt jelzőnek komoly súlyosbító hatása van, amelyet években mér a bíróság. Jól mutatja, hogy a kislány már előre készült terve végrehajtására, hiszen magával vitt az iskolába egy 25 cm-es pengéjű kést. Olyan furcsán hangzik ebben az esetben a kislány megnevezés, mint elkövető egy ilyen tett esetén, pedig egy 6. osztályos, 12 éves gyerekről van szó. Egyébként sem lehet annyi leélt életév, amennyi egy ilyen szörnyű tett elkövetésére bárkit is feljogosítana. A kislány halállistát készített azzal a céllal, hogy kiket akar majd meggyilkolni.

Milyen világban élünk? Egy hatodikos gyereknek honnan jut eszébe, hogy halállistát írjon? A szörnyűség után ismét beigazolódott, hogy kárnak, bajnak nincs gazdája. Az anya a válófélben lévő férjét okolta, pedig már jó ideje külön élnek, és az asszony nevelte a gyereket. A pedagógusok is széttárták a karjaikat, hogy ők nem tudtak mit tenni, ezt nem is gondolták volna a lányról, és a szülői felelősségre mutattak vissza. Pedig a halállista megléte azt bizonyítja, hogy ez bizony egy folyamat, mely több lépcsőfokon keresztül vezetett el a robbanásig. És közben mégsem vett észre senki semmit!?

2009. novemberének végén egy elsőéves gyógyszerészhallgató marokfegyverrel lövöldözött a pécsi egyetemen a gyógyszerészhallgatók fizika gyakorlati óráján. Egy 19 éves fiatalember – az elkövető csoporttársa – a helyszínen meghalt, a mentők pedig egy életveszélyes és két súlyos sérültet szállítottak a pécsi traumatológiára. A lövöldözőt, aki egy pécsi lőegylet tagja volt, elfogták.  A lövöldözés életveszélyes sérültje F. Gergő 19 éves gyógyszerészhallgató, rajta kívül egy 54 éves takarítónő és egy 37 éves oktató sérült meg.

2019 decemberének elején egy győri diák a neki adott rossz osztályzat, egy hármas miatt megkéselte a tanárnőjét az órán. A diák meg akarta ölni a tanárát, amiben végül a padtársa akadályozta meg. „Többször elmondta, hogy ha hármast kap a dolgozatára, akkor meg fogja késelni a tanárnőt, de nem vettük komolyan. Úgy tudom, hogy korábban még az osztályuk Facebook-csoportjába is kiírta, hogy meg fogja támadni.” – hangzott az egyik osztálytárs vallomása. Megkérdezték a fiataltól, hogy miért követte el tettét. Erre csak ennyit válaszolt: „Ebből majd tanul a tanárnő”. A győri törvényszék első fokon közfeladatot ellátó személy elleni emberölés kísérlete miatt 5, fiatalkorúak börtönében letöltendő évre ítélte, ahonnan a legkedvezőbb esetben is csak büntetése felének letöltése után szabadulhat feltételesen. De mi történt az áldozattal, a tanárnővel? Lelkileg megnyomorítva, fizikálisan is tönkretéve hogyan tudna felmenni ezek után a katedrára!?

Ne sajnáld megfenyíteni a gyermeket, nem hal bele, ha megvered bottal. Te csak bottal vered meg, de lelkét a holtak hazájától mented meg.(Példabeszédek 23:13-14)

Mindegyik esetben előkerül a nagy kérdés, hogy ugyan ki vagy kik nevelték ezeket a gyerekeket, amíg elértek ezeknek a súlyos cselekedeteknek az elkövetéséig. Nagy valószínűség szerint a helyes válasz az, hogy sem a szülők, sem pedig az iskola. Van úgy, hogy a szülők válnak, vagy épp elég egyéb problémájuk akad, és emiatt elindulnak a könnyebb ellenállás felé. Adnak a gyerek kezébe egy okos kütyüt, mert azzal csendben elvan. Természetesen először csak mesét nézetnek vele. De milyen meséket!? A modern mesékben a főhősök már mindent megtehetnek büntetlenül!  Ehhez aztán hozzá is szoknak a gyerekek. Egy idő után a szülő már nem is tudja, hogy mi mindent néz a neten a gyerek. Ha esetleg néha rákérdez, máris jön a felelet: „Hagyjál, már tanulok!” Pedagógusok örülnek, ha le tudják adni a tananyagot, ezzel sokaknak közülük be is fejeződött a ténykedése. Akkor ki is neveli a gyerekeket? A net és az általa teremtett divatirányzatok egy, a valóságot nyomokban tartalmazó, virtuális valóságot sulykolnak a kialakulóban lévő személyiségek megnyomorítására.

Nem akarom visszasírni a múlt rendszert és felemlegetni, hogy akkor bizony állami szinten is foglalkoztak az ifjúság nevelésével. Tudom, hogy sokan kifogásolták, hogy kötelező volt kisdobosnak, úttörőnek lenni, és ami ideologikusan kötelező, az már nem lehet jó. De a regula még mindig jobb, mint a korlátok nélküli káosz. Jelenleg ezt a szerepet az etika illetve a hittanóráknak kellene ellátni heti 1 max 2 óra keretben. A jól működő cserkész- és ificsapatok szinte fehér holló számba mennek az országban. És valljuk be, hogy sokszor a hittanosok, cserkészek, ifisek sem igazán kötődnek a gyülekezetekhez, a kapott tanítás valahol lóg a levegőben. A mi gyülekezetünkben például ötszáz gyereket oktatnak hittanra, de egy “átlagos” istentiszteleten a hétvégén sajnos jó, ha tízen  jelen vannak közülük.

Ha egy földet nem művelsz meg, az sohasem marad meg tar ugarnak, hanem a természet szemérmesen eltakarja a pőreségét. A kultúrnövények helyét felveri a gaz és a dudva. Ha viszont műveled a földet, az mindig terem valamit. Lehet, hogy csak silózni való takarmányt, vagy csupán beszántani való zöldtrágyát, de az is több mint a semmi, és legalább nem ártalmas.

Minden szintnek megvan a maga felelőssége, mert az aratás ideje eljön! És aki szelet vetett, az vihart fog aratni, ahogy a biblikus mondás is állítja! Sajnos a példákból az látszik, hogy gyorsan eljött a betakarítás ideje.

Gondoljuk végig, hogy tulajdonképpen ki is, mi is került rá arra a bizonyos halállistára? Bizony mi magunk! A normalitás! A kereszténység! Az erkölcs és minden, ami szent!

És végül egy „jó hír”. Megszűnt ugyan az iskolaköpeny kötelező viselete úgy a diákoknak, mint a tanároknak, de helyette lesz majd szép, új golyóálló mellény, ami lassan utcai viseletként is erősen ajánlott lesz. Még szerencse, egy Titánium®duty3m golyóálló mellényt alig 238.462 Ft-ért vehetünk már most is, amíg a kereslet fel nem veri az árát.

A szerző

Írások

Mit is írjak magamról? Férj, apa, református... Ezek mind csak címkék és skatulyák. Hiszen minden ember "titok, idegenség, lidérces messze fény". Ha megtisztelsz és elolvasod az írásaimat, jobban megismersz általuk annál, mint amit most elmondhatok magamról. Előre is köszönöm a bizalmadat. Soli Deo Gloria.