Site icon Meg van írva

Camillo szíve

Ignatio, az öreg sekrestyés éppen hogy csak elszenvedte az új plébánost, ahogy Camillot emlegette, tizenhét együtt szolgált év után is. Amikor nagyon mérges volt rá, azzal traktálta a híveket, hogy biztos forrásból tudja, Camillo még fel sincs szentelve. Csak úgy iderakták, mert nem vót jobb! – dünnyögte megvetően. A hívek már megszokták az áskálódását és nem tulajdonítottak neki nagyobb jelentőséget. Ők Ignatiot szenvedték el. Mert amúgy nem volt rossz ember az öreg.

Azon a vasárnapon, amikor minden megváltozott, Camillo még a szokásosnál is együgyűbben prédikált. De talán pont ez indította meg a hallgatóságot. Azt mondta, amit mondania kellett. Merthogy képtelen is lett volna mást mondani, mivel azzal volt tele a feje, a szíve, mindene.

–    Ez volt Isten Igéje, – fejezte be az aznapi felolvasást, majd alsó ajkát előretolva, mint a sírni készülő kisdiák, segítségért epedő tanácstalansággal bámulta a feszületet. Hosszan bámulta, még a szeme is könnybe lábadt. Az, hogy a túlzott meresztéstől-e, vagy tényleg kétségbe volt esve, csak később derült ki, miután megszólalt. De arra még várni kellett.

A nagy hallgatásban az emberek mozgolódni kezdtek, az asszonyok sugdolózni, a gyerekek civakodni. Amikor némelyek a mutatóujjukkal a halántékukat fúrva fejezték ki véleményüket, néha megtörte a viszonylagos csendet egy-egy fojtott nevetés is. Aztán Camillo végre megszólalt.

–     Ignationak tegnap éjjel elpusztult a tehene. Beledöglött a borja is! Nagyon odavan az öreg! Ágynak is esett, mintha valami betegség tört volna ki rajta. El kéne neki a segítség, meg a jó szó! – Ennyit tudott mondani. Ezt is épphogy, remegő szájjal, aztán végleg elöntötte az aggodalom, és csak szipogott, meg harsányan fújta az orrát.

Ez volt Camillo legrövidebb prédikációja. De ebben a prédikációban benne volt minden. A szíve, a szeretete, a megbocsátása, a hite, az egész embersége. Benne volt az az ember, aki szereti azt, aki nem szereti őt, és talán ennél több nem lehet semmiben.

Olyan csend lett a templomban, hogy azt is hallani lehetett volna, ha egy gombostűt ejt le valaki. Gombostű azonban nem volt senkinél, csak a hatalmas, kutyaűző kampós botja a süket Agnese néninél, amit sehogy se sikerült úgy odatámasztania a padhoz, hogy az néhány perc múlva, hatalmas csattanással földre ne zuhanjon. A csattanást természetesen Agnese ugyanúgy nem hallotta, mint egyetlen szót se mindabból, ami elhangzott. Lehajolt, felemelte a botot, néhányszor odakoppintotta a padhoz, mintha ezáltal rögzítené, majd figyelmesen nézte Camillot. Feltűnt neki, hogy Camillonak nem mozog a szája, de nem értette, hogy mi a helyzet, így hangosan belekiabálta a csendbe:

–     Vége van?

Ez mindenkit magához térített és észrevették, hogy tényleg, üres az öreg Ignatio helye. Azzal nem foglalkozott senki, hogy a mise tulajdonképpen félbeszakadt, hogy Camillo fáradt elégedettséggel az arcán visszavonult a sekrestyébe, mert ott égett a szívükben a láng, amit Camillotól kaptak. Szervezkedtek, előszedték a pénztárcáikat, gyűjtést kezdtek Ignatio javára. Giuseppe felesége haza is indult azonnal, hogy vágjon egy kakast levesnek.  Teljesen olyanok lettek hirtelen, mint ahogyan azt azokról a keresztyénekről hallani, akik testvérei egymásnak abban a Krisztusban, aki odaadta értük az életét.

Camillo eközben kibújt a reverendából és nézett kifelé az ablakon. El lehetett látni egészen a Monte Vettore sziklás vonulatáig, szinte ott volt előtte a végtelen. Benne pedig valami végtelen béke.

–    Hát, Uram, ennél azért még én is mondtam már cirkalmasabb prédikációt, – mondta nevetve.

–     Cirkalmasabbat lehet, hogy igen, de ennél jobbat még soha! – mosolygott rá Jézus azzal a szeretettel, amivel csak Ő tud mosolyogni. Amitől a béke beköltözik az ember szívébe.

Exit mobile version