Emberé a munka – Istené az áldás. Ez a régi igazság különösen aktuális az aratás, a betakarítás idején, amikor fáradságos munkánk eredményét takarítjuk be. Néhány hét múlva hálát adunk az új kenyérért, majd október végén az új borért, megköszönve Istenünk idei áldásait. Kenyér és bor – az úrvacsora jegyei. A 18-19. századtól kezdve sok egyházművészeti tárgyunkon jelenik meg a búzakalász-motívum általában szőlővel, szőlőtővel együtt, jelképezve az úrvacsorát. Mint például ezen az 1929-ben készült bordó úrasztali terítőn is. Mind a négy sarkában és a közepén is megtalálható a búzakalász szőlővel, illetve közepén kehellyel. Származási helyéről sajnos nincs adatunk, de készítője/készíttetője nevét – Vazacs Venzelné – az évszámmal együtt ráhímezték a terítőre. A széleit aranyrojttal ékesítették.