Megéled

A gyűrött fülű kilencedik kismalac

– Te Amál, görög a Böbe, elmegyek én holnap a Bélához, mert annak van egy jó kanja. Tudod, a múltkor is megjártuk a nyakkendős bikával (értsd: inszeminátor), mert az az Imre nem tudom, hogy mit csinált, de hogy malac nem lett, az már bizonyos.
– Jól van Aladár, akkor menjél el holnap a Bélához, de most már imádkozzunk és aludjunk, mert holnap is időben kell kelni.

A Béla – de főleg a kan, melyet a gazdája után mindenki szintén Bélának hívott a faluban – hathatós közreműködésére Böbe, az emse anyai örömök elé nézett. Lassacskán eljött az idő, és 11 kismalac született.

– Képzeld Amál, megellett a koca! Lett 11 malaca, de a kilencediknek olyan gyűrött a füle, meg olyan csenevész, hogy nem tudom, hogy megéri-e a holnapot. Agyoncsapjam a lapáttal, hogy ne szenvedjen?
– Hagyjad Aladár, ha az Úr megteremtette, akkor majd Ő dönt a sorsáról is.
– Legyen úgy, ahogy mondod. Bár tíz csecse van csak a kocának, és nem biztos, hogy neki jutni fog tej, mert a többi elveri őt.

Aztán telt az idő, és áldás került a házra, mert megszületett a kis Aladár. Az apa büszkén mondhatta már, hogy van kire hagyni a nevét, mert az nem kerül a kutyákra.

A gyűrött fülű kis malac nem úgy fejlődött, mint a kortársai, mert a többiek tényleg mindig elkergették a csecsről. Így a kezdeti különbség nemhogy csökkent volna, hanem inkább nőt. Éhesen futkározott, míg a többi szívta magába az életet adó tejet, neki azonban vagy jutott, vagy nem. El is nevezték Vándornak a sok futkározása miatt.

– Te Amál, nem lesz abból a gyűrött fülűből semmi, agyon csapjam? – vetette fel újra Aladár.
– Hagyjad apjuk, majd gondom lesz rá, mert úgyis itthon vagyok a gyerekkel. Neked meg vissza kell menned buszt vezetni.

– Képzeld Aladár, mi történt ma! Az a koca olyan süket, mint a nagyágyú. Ráfeküdt az egyik malacra és agyonnyomta.
– Persze, gondolom, hogy nem a gyűrött fülű pusztult el! Mert a mondás is úgy szól, hogy a jó ló vagy megvakul, vagy megsántul.
– Nem, az megmaradt, mert a csalánba nem üt a mennykő.

Az idő haladtával kezdtek a malacok egyre jobban nőni. A süldőkből hízok lettek, de a gyűrött fülűből nem akart becsületes mangalica válni. A testvériért szépen lassan bejelentkeztek a vásárlók, ki is ürült az ól, csak ő maradt egyedül. Futkározhatott kedvére.

– Te Amál, mit szólnál, ha hétvégén levágnák a gyűrött fülűt, mert kell a hely a következő turnusnak. Meg lassan itt vannak az ünnepek is, kell a friss hús a karácsonyi asztalra. A kis Aladár keresztelőjét is megtarthatnánk, mert annak is itt lenne már az ideje.
– Ahogy gondolod Aladár, de nem most azonnal, hanem inkább egy hét múlva, hogy jobban fel tudjunk készülni.

A kijelölt napon megtörtént a disznóvágás. Amíg a férfiak a pálinkával öblögettek, addig Amál megtörölte könnyes szemeit, és befogta a füleit, hogy ne is hallja a szegény gyűrött fülűnek a visítását, akit ő nevelt fel. De tudta, hogy ez így van jól, mert ez a teremtés rendje. Ő ezt el is fogadta, de egy úton halad az értelem és sokszor egy másikon a szív.

Következő vasárnap megkeresztelték a gyereket. A család vendégül látta ebéddel a rokonságot, mert jó összejönni, hiszen olyan ritkán van rá jó alkalom. Fel-felemlegették a régi eseményeket, és előkerül egy- egy vicces történet is.

– Te Aladár, milyen lett a vastagkolbász a gyűrött fülűből? – kérdezte Béla.
– Kezd szikkadni, tegnap vettem le a füstről.
– Biztos nem gondolta volna az az örökös futkározó gyűrött fülű, hogy végre teljesül a vágya, és turista lesz belőle… Vagy csak szalámi! – tette hozzá nevetve.
Ezen mindenki jót mosolygott.
– Hát, az bizonyos! Ezért jól meg kell gondolnunk nekünk is, hogy mit kívánunk, mert a végén még beteljesedik! – mondta Aladár.

Hova tűnt ez a világ mára!? Mikor az egyértelműt nem akarták kiforgatni és a rosszat jónak beállítani. Akkoriban megvolt a dolgok menete. Az ember tudta, hogy mi miért lett teremtve, és nem akarta megváltoztatni azt, amit úgysem tud. Hiszen bennünket sem azért alkotott az Isten, hogy megváltoztassuk a Teremtő munkáját, hanem hogy elfogadjuk a Jóisten ajándékát, és belesimuljunk a valóság szövetébe. Az a dolgunk, hogy megköszönjük azt a sok jót, amit minden nap kapunk az Úrtól, és felelősen gazdálkodjunk vele.

A mai világban sokan elfelejtik, hogy mi magunk is csak egy pici darabkája vagyunk az egész teremtésnek. Földi létünk is a Jóisten kegyelmén múlik.

A szerző

Írások

Mit is írjak magamról? Férj, apa, református... Ezek mind csak címkék és skatulyák. Hiszen minden ember "titok, idegenség, lidérces messze fény". Ha megtisztelsz és elolvasod az írásaimat, jobban megismersz általuk annál, mint amit most elmondhatok magamról. Előre is köszönöm a bizalmadat. Soli Deo Gloria.