BlogHittem, azért szóltam

A liberalizmus bizonyos kérdésekben összehozza a muszlimokat és a keresztényeket?

Különös módon, szinte visszhangtalan maradt az a tény, hogy a magyarországi muszlimok csatlakoztak a magyarországi egyházaknak a családról és a házasságról közölt nyilatkozatához. Ez igen figyelemre méltó fejlemény annak tükrében, hogy a jobboldali-konzervatív-keresztény ideológia migrációellenes érvelésének egyik alaptétele az, hogy az iszlám társadalmi szintű megjelenése kezelhetetlen feszültségeket okozna a kulturálisan keresztény hátterű Európában.

Ezzel szemben a magyarországi muszlimoknak ez a gesztusa, amelyet én üdvözlök, mégis azt jelzi, hogy bizony, kialakulhat egy olyan forgatókönyv, amely konzervatív alapon, a szélsőséges liberalizmus nyomásának a hatására a család, a házasság körüli küzdelemben a két világvallás között egységfrontot teremt.

Ez meglepő, ám annál racionálisabb fejlemény. Miután a konzervatív kereszténység az LMBTQ-ideológia európai világnézeti normává tétele mögött a nyugati keresztény civilizáció megroppantásának a történelmi kísérletét látja, okkal merülhet fel az a kérdés, hogy vajon az Európában megerősödni látszó iszlám kultúra nem érzi-e ugyanúgy fenyegetve magát egy olyan szélsőségesen liberális ideológiától, amely valamiféle vélt univerzalizmus jegyében a civilizációk eltörlésének szándékával bontott zászlót.

Ez a közös fenyegetettség igenis, bizonyos identitás-kérdésekben átrendezheti a szerepeket, s könnyen előfordulhat, hogy az Európában megjelenő iszlám, éppen saját közösségi karakterének védelme érdekében, messze nem oldódik fel a liberális progresszióban, sőt adott esetben szövetségesre lel a kereszténységnek abban a konzervatív vonulatában, amely ellenáll a nyugati keresztény civilizáció felszámolására tett liberális kísérletnek.

A szerző

Írások

A ma „baloldalinak” és „liberálisnak” nevezett eszmék elleni, nyíltan keresztény-konzervatív közéleti írásaim a reposzt.hu archívumában és ezen az oldalon a Hittem, azért szóltam c. blogban, néha a Facebookon olvashatók. Református lelkész vagyok, egyházi tisztségeim az illetékes felületeken könnyen megtalálhatók.