Megéled

A tiszta lap hazugsága

Nem igaz, hogy 362 tiszta lap áll előtted, ahogyan nem igaz az sem, hogy bármit elérhetsz.

Van egy gyermekszobád értékekkel és sérülésekkel tele, mely, mint egy belső puttony utazik veled, hiába is költöznél a világ túlsó végére. Van élettapasztalatod szintén kincsekkel és lehúzó béklyókkal megrakodva. Attól, hogy cseréltünk naptárat, még nem vedletted le az életedet meghatározó dolgokat: a képzettséged, a társadalmi beágyazottságod, a jellemed. De ha még mindent oda is tudtál volna hagyni a hirtelen avittnak kiáltott 2023-ban, hát ott az eredendő bűn, meg az atyák vétke, amit páradíziglen transzgenerációsan… Ha a jellemedben nem is találnál semmit, ami lehúz, legalább a külsőt ismerd fel, bár a belsőt tagadni is komoly tünet.

Ideje leszámolni az amerikai álmot hajszoló üres szólamokkal, hogy bármi lehetsz. Ezek miatt az ideák miatt meggyőződésem, hogy legalább annyian szorulnak pszichés segítségre, mint a kríziseik és tragédiáik miatt. Irreális elvárásokat és álmokat festünk, amiken csak elbukni lehet, belebetegedni az elégedetlenségbe. – Már eltelt három nap az új évből és te még nem fogtál bele az önmegváltásba, futócipővel, kovásszal, ecsettel? Csipkedd magad! – Sületlenség!

Ami igaz, hogy a kereteiden belül van mozgástér. Talán több is, mint gondolod. Mert az Úr csinált már kutyából szalonnát: beteges Pálból utazó nagykövetet magának. Talán idén le tudod futni az első félmaratonod úgy, hogy korábban sosem futottál, vagy olyan művészeti produktumra leszel képes, amire senki nem tartott alkalmasnak. Szerezhetsz új állást, képzettséget, barátokat. Csak egyik ilyentől se reméld azt, hogy átírja azt, aki vagy.  

A legtöbb, amit remélni lehet, hogy önmagad jobb verzióját tudod adni. Ehhez pedig egy út van: nem a megfeszített erő, vagy a még szorongóbb tudatosság, hanem az, hogy olyanra hagyatkozol, aki a legátfogóbban látja az életedet és világot. Aki jobban ismer a mélységeiddel és a benned rejlő lehetőségekkel együtt, mint te magadat valaha is fogod. Aki teremtett, aki gondoskodott rólad és a családodról generációkon át, és aki megváltott jó sok évvel ezelőtt már, hogy te erről még ma is hallj!

És bár sokkal látványosabb az, ha jelentősen lefogysz, ha tortacsodákat csinálsz, vagy megmászol egy veszélyes hegyet, mégis a megmutathatatlan nagyobb teljesítmény: kevesebb önostorzás, több nagylelkűség magaddal és másokkal szemben. Kincs az önmagadon való szórakozás és az önmagadról való megfeledkezés képessége. Nem véletlenül mondta Teréz anya: „Ha meg akarod változtatni a világot, menj haza és szeresd a családod.” Ez valóban reményteljes, és jelentős változás, ami túlmutat az öncélúságon: kihat a szomszédra, a munkatársra, rajtuk keresztül pedig ki tudja meddig. Mert nem más, mint Krisztus jó illata.

A szerző

Írások

Bella Violetta: Vannak meghatározó sorok az ember életében. Nekem például a „legyek drót, amin az üzenet fut végig”, vagy a „vigyél tovább, mint a lábam tudna menni”. Ezek miatt áll be az ember a sor-gyártó sorba, és próbál maga is újakat készíteni hol sután, hol ügyesebben – lelkészként, újságíróként, anyaként, hídverőként, istenkereső emberként.