Megéled

Ausztenit, martenzit és a Szentlélek

Ausztenitesítés, ausztenitesítési hőmérséklet, martenzit – nem a teológia szakszavai. Valószínűleg ezek a szavak nem sokat jelentenek a legtöbb embernek.

A fémipar szakkifejezései. A kovácsok, lakatosok, gépészek, gépészmérnökök, fizikusok értik ezt.

Az acélt megfelelő hőmérsékletre felmelegítik, izzítják (acélja válogatja, 800-1200 fok). Az acél szerkezete, a vasatomok és szénatomok egymáshoz való viszonya átalakul (ausztenit). Ekkor lehűtik az izzó acélt, és a vasatomok, szénatomok egy új szövetszerkezetben maradnak (martenzit). Ez az acél feszült lesz és kemény. Itt még a komoly szakemberek egy úgynevezett feszültségmentesítést végeznek, megeresztik, vagy megengedik az anyagot, hogy ne legyen rideg, törékeny. Felmelegítik 100-300 fokra (a szerszámacélnál), attól függően, hogy milyen anyag, és hogy milyen tulajdonságot szeretnének kapni. Elég slendrián leírás ez, de minden különböző módon ötvözött acélnak megvan a saját hőkezelési előírása.

Ez az edzés. A lényeg az, hogy ugyanaz az acél más hőmérsékleten megváltoztatja a szerkezetét. Ha hűtéssel sokkolják, akkor olyan állapotba kerül, hogy ugyanannak az acélnak más tulajdonságai lesznek. Azért edzik, hogy keményebb és kopásállóbb, bizonyos dolgokra használhatóbb legyen.

Mindig is szerettem a tüzet. Hihetetlen energia van benne. Meg lehet sütni a szalonnát, és meg lehet főzni a paprikást.  De melegít, és ha kell, munkát végez. Régi gőzgépek. Anyagokat lehet vele olvasztani és új formába önteni. Anyagokat lehet összeragasztani, hegeszteni vele.

A tűz a Szentlélek jelképei között is ott van. A Szentlélek tüze. Ennek az értelmét az edzésben találtam meg. 

Amikor a Szentlélek átizzít, akkor ugyanaz az ember megváltozik. Ugyanarról beszélünk és mégis más lesz. Ahogy az acél szerkezete megváltozik és ugyanaz az anyag egy más állapotban rögzül, úgy a Szentlélek által az ember is megváltozik, és szíve, lelke, élete egy másik állapotban rögzül.

Ahány ötvözet, annyiféle hőkezelési eljárás, ugyanúgy ahány ember, annyiféle módon tud a Szentlélek megváltoztatni. Kinek mire van szüksége. Van, akit nagyon meg kell égetni és hosszú ideig. Van, akinek kevesebb is elég. De az biztos, hogy ahol a Szentlélek melegít és izzít, ott mindenképpen megfelelő állapotba kerül az az ember, hogy elvégezze azt a munkát, életfeladatot, amit Isten rábízott.

Nehezen szakadok el Pünkösdtől, mert ennek az időszakában vagyunk. Bár elég zaklatott, összezavarodott, érték, mérce, és norma nélküli világban élünk, ahol erőnk feletti próbákat kell kiállnunk, ha hűségesek akarunk maradni Istenhez, teremtési rendjéhez, az élet Isten szerinti eredeti értelméhez.

De ki tudja, hogy a Szentlélek nem most akar-e bennünket ismét izzítani.

Talán most már sejthető, hogy miért lelkesedem az edzés folyamatáért. Meg persze azért is, mert edzettem acélt én is. Olyan acélokat választottam, amelyek elég toleránsak egy botcsinálta laikus hibáival. De volt olyan pillanat, amikor azt mondtam, hogy soha többé, és eddzen az, akinek Héphaisztosz volt a felmenője.

De azt látom, hogy minden emberben ott van egy Isten szerinti új szövetszerkezet lehetősége, az új ember.

Csak azt nem tudom, hogy kit, mikor, hol és miért talál meg a Lélek, hogy megváltoztassa. De ha belegondolok, hogy erről tudhatok, akkor már elkezdte rajtam is a munkát.

/A késedzésről itt megtekinthető egy videó/

A szerző

Írások

Soós Szilárd a nevem. Református lelkész vagyok. Mivel a „nincsen benne állandóság” világhoz tartozom, örök változás. „Amikor gyermek voltam, úgy szóltam, mint gyermek, úgy gondolkodtam, mint gyermek, úgy értettem, mint gyermek; amikor pedig férfivá lettem, elhagytam a gyermeki dolgokat. Mert most tükör által homályosan látunk, akkor pedig színről színre; most töredékes az ismeretem, akkor pedig úgy fogok ismerni, ahogyan engem is megismert Isten.” 1 Korinthus 13, 11-12