Megéled

Az egyetemista színe

Kedves egyetemista barátom!

A napokban megkaptad az értesítést, hogy hova vettek fel. Talán nagy öröm van benned, talán kis elégedetlenség, de az biztos, hogy nagyot változik veled a világ. Nem tudom, inkább tartasz-e az új életedtől, vagy már türelmetlenül várod. A COVID eléggé megfosztott attól, hogy kiélvezd a gimnazista végzős évet, kimaradtál talán sok olyan szertartásból és szokásból, ami segített volna a váltásban, ami lezár egy előző szakaszt és felkészít valami újra.

Az eddigi kötött munkarendből egy szabadabb, de ezzel együtt összetettebb világba érkezel. Sok furcsa embert fogsz megismerni, akiknek a szavajárása, a világképe, és az érdeklődése különbözik a tiédtől. Lesz, hogy ez üdítőleg hat, de garantáltan lesz, akitől a falra mászol. Zöldfülű leszel egy darabig, mert a kreditek, kérelmek, tanegységek és tanulmányi osztály rejtelmei várnak. Lesznek tanárok, akik magáznak és lesznek adminisztrátorok, akik úgy lekezelnek, mintha még ovis lennél. Tipikus maugli helyzet: felnőttnek gyerek, gyereknek felnőtt vagy: a felelősségvállalást az időd, pénzed és energiáid beosztásáért már elvárják tőled, de még nincs meg minden eszközöd és forrásod ahhoz, hogy valóban kedvedre gazdálkodj mindezekkel. 

Sorsformáló éveket töltesz el itt! Valószínűleg az itt töltött évek alatt alakul ki, hogy milyen szektorban fogsz elhelyezkedni, itt alakulhatnak a legfontosabb kapcsolataid akár a karriered szempontjából, akár a párválasztásodat tekintve. Előfordulhat, hogy a kezdeti terved felülbírálatra szorul, amikor elkezded látni a választott szakod belülről. Az is lehet, hogy kudarcokkal, vagy igazságtalansággal kell szembenézned. Milyen jó, ha erre az idegen, de fontos terepre veled tart állandóságként egy olyan kör, ahol megoszthatod a bizonytalanságaidat, az örömödet, vagy bánatodat és segítenek veled gondolkodni, vagy feltenni a legfontosabb kérdéseket. Ahol nem élnek vissza a bizalmaddal. Ahol segítenek Isten elé vinni az ügyeidet, vagy csak épp társasoznak veled egyet. Ha nem is találnál más csoportot, vagy szubkultúrát, ami közel áll a szívedhez, valószínűleg hívőket mindenütt lehet találni.

Hogy ne lepkehálóval kelljen keresgélned, fognod magad mellé társakat, szeretnénk a figyelmedbe ajánlani a már létező közösségeket. A legtöbb magyarországi és határon túli egyetemen működik református egyetemi gyülekezet vagy lelkészség. Az képeken és a videóban például a győri és veszprémi közösség életével ismerkedhetsz. Ha esetleg gyülekezetet nem is találsz, érdemes lehet még MEKDSZ csoport után kutatnod (http://mekdsz.hu/diakkorok). Ha egyiket sem találnál, akkor nem marad más, mint a lepkeháló. Ellenben, ha ketten vagy hárman összegyűltök, és egy akaraton vagytok, nem csak Isten van veletek, de akár alapíthattok is egy alapcsoportot magatok. Érdemes lehet a legközelebbi gyülekezetet is megközelíteni, mert például Sopronban nem működött egyetemi közösség, de sok egyetemista járt el a gyülekezet egyetemista korú ifijébe. A covid most sok közösség életét felülírta, és a több online töltött félév alatt többen diplomáztak, lecserélődött a csapat, de legalább a kezdeti csoportformálásnál nem leszel hátrányban.

Miért jó hívő egyetemi közösséghez tartozni:

  • mert mindig jól jön, ha tudhatod valaki imádkozik érted, vagy meghallgat
  • mert olyan keresztény zenéket, játékokat, programokat ismerhetsz meg, amik eddig elkerültek
  • mert megerősítést kaphatsz egy támogató közösségben
  • mert itt ismeretlenül is ismerős vagy, sőt testvér
  • mentoraid, bevezetőid lehetnek a közösség tagjai az egyetemi életbe

Bíztatunk, hogy keresd meg azokat, akikkel közös alapon állsz, keresd és erősítsd te is a testvéreidet!

A szerző

Írások

Bella Violetta: Vannak meghatározó sorok az ember életében. Nekem például a „legyek drót, amin az üzenet fut végig”, vagy a „vigyél tovább, mint a lábam tudna menni”. Ezek miatt áll be az ember a sor-gyártó sorba, és próbál maga is újakat készíteni hol sután, hol ügyesebben – lelkészként, újságíróként, anyaként, hídverőként, istenkereső emberként.