Megszólal

Bethlen

Szobrot kapott az erdélyi fejedelem. A szobor jelkép, emlékmű, ami megállásra, elgondolkodásra késztet.  Ahol pedig ez a szobor helyet kapott, és az, hogy épp mikor avatták fel, még több üzenetet hordoz.

A Magyar Református Egységnap keretében avatták fel Bethlen Gábor erdélyi fejedelem egész alakos szobrát Gyulafehérváron. Ez az egy mondat – pestiesen szólva – üti a román külügy zsigeri ellenreakcióját Novák Katalin összmagyarság képviseletére tett kijelentésére. Pláne úgy, hogy a szobor avatóján ott volt a több ezer ünneplő magyarral Gabriel Pleșa Gyulafehérvár román polgármestere és Victor Opaschi vallásügyi államtitkár. Lehet békességben élni egymással, építeni és nem rombolni.

És volt ott még egy apró mozzanat: egy magyarok ellen demonstráló román szenátort békített meg ölelésével Balog Zoltán püspök. Egyszerűen odalépett hozzá, megölelte, megpuszilta: „ha nem tudunk átlépni határokat és megölelni a másikat, ahogy Jézus Krisztus is magához ölelt minden embert, akkor nincs esélyünk megmaradni. Csak a szeretet képes legyőzni minden gyűlöletet” – mondta a püspök.

Mindez Bethlen Gábor emlékművénél, amelynek talapzatára oda van írva a fejedelem jelmondata:
„SI DEUS PRO NOBIS, QUIS CONTRA NOS” (ROM 8,31), „Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?” (Róm 8,31)

Bátorít ez a mondat, ösztökél arra, hogy semmi sem árthat nekünk. De ezzel nem a harcra, hanem éppen ellenkezőleg, a békességre vezérel. Mert ha Isten velünk van, akkor mindenünk megvan, nem szűkölködünk, nincs miért harcolnunk. Ez nem a közönyös élet „receptje”, hanem a jóra törekedő élet békessége, ami nem élet-halál harccá teszi a mindennapokat, hanem boldog megelégedéssel tölt el.
És azt is mondja ez a mondat, hogy ha Isten velünk van, nincs ellenség, aki árthatna. Nincs ok gyűlölködni, nincs ok vérremenő harcot vívni egymással. Ha Isten velünk, akkor semmiféle ellenség nem győzedelmeskedhet rajtunk. Akkor nincsen szükség a gyarló emberi eszközök kijátszására a másik ellen. Ha Isten velünk, akkor bátran lehetünk megbocsátóak, bátran lehetünk szeretettel ellenségeink iránt, mert nincs ok a félelemre, a gyűlöletre.

Oscar Wilde A Boldog Herceg című írásában a címszereplő szobor egy fecske segítségével a rajta lévő drágaköveket osztja szét a rászorulóknak. A hétvégén felavatott szobron nincsenek drágakövek. De van valami sokkal értékesebb. Ott van Bethlen személye, aki történelmi jelentőségű tevékenysége okán köt össze korokat és népeket.
És ott van az a mondat, ami felülírja a gyűlölködést, ami békít-épít, ami bátorít: „Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?”

(Fotó: maszol.hu/Varró-Boczi Zoltán)

A szerző

Írások

A folyvást változó közegben a mulandó dolgok közt megtalálni az örökölt örökérvényűt és le nem venni róla a szemünket. Az ideológiák kusza terén ebben az avítt konzervativizmusban radikalizálódik lázadó lényem.