Megéled

Önfeláldozó szeretet

4:30-kor kelek és úgy érzem magam, mint az a bizonyos mosott …. Fáradtabb vagyok, mint amikor lefeküdtem. Szinte nem is látok, ennek ellenére mindössze két koppanással abszolválom a konyhába vezető utat. Lefőzök egy kávét, hogy legalább fényeket lássak. Leerőltetek két falatot, hogy legyen valami a gyomromban. Aztán csinálok a gyereknek tízórait, hogy legyen mit vinni az iskolába.  A reggelijét egy tányérra rakom, hogy csak ki kelljen vennie a hűtőből. A férjemnek is elkészítem a reggelijét, mert éjszakázás után alig él, úgy elfáradt. Hajtják őket, mint az állatokat, legalább úgy, mint engem a cégnél. Magamra kapom a ruhát aztán rohanok a buszhoz, hogy le ne késsem a járatot.
6-kor megszólal a duda és mint egy jól idomított állat vagy biorobot készen állok arra, hogy egész nap ugyanazt a monoton vackot csináljam. Piros vezetéket a piros saruhoz, fekete bizgentyűt a fekete lyukba csúsztatni, aztán összepattintani a többi alkatrészt. Dögunalom az egész, de nem lehet elmélázni, mert jön a vállalati hajcsár, aki követeli rajtunk a megemelt normát.
Beveszem a Xanaxomat, ami nekem már étrend kiegészítő. Szerencse, hogy megettem reggel azt a két katonát, így a gyomrom tovább bírja majd, mint az agyam. De muszáj bevenni ezt a bogyót, hogy vigyorogjak, mint a tejbetök, bármit is mondjanak, és ne szóljak vissza, mert akkor rögtön kirúgnak. Egy keresetből pedig nem tudjuk fizetni a banki kölcsönt.
Mindig eszembe jutnak József Attila gondolata: „Mondd, mit érlel annak a sorsa, akinek nem jutott kapanyél?” Már „csak” 17 év van hátra a 20-ból – szerintem én nem is érem meg, mire kifizetjük a hitelünket – de remélem, hogy legalább a gyereknek lesz valamije.
15:45-kor végre kiszabadulok az üzemből, mivel lejárt a robot mai kötelező munkaideje. Hazafelé bevásárlok, mert üres a hűtő. Főzni is kellene valamit vacsorára. Gyula, a férjem még nincsen itthon, mert a barátjával elmentek dolgozni. „Majd csak 6 után érek haza” – írta az SMS-ében. Persze a kis Gyuszi megint nem tanul, folyton csak a telefonját piszkálja. Jól leszidom és elveszem a telefonját. Aztán bemegyek a konyhába, hogy neki lássak a vacsora készítésének. Aprítom a hagymát és közben potyognak a szememből a könnyek. „Miért sírsz anya?” – kérdezi a gyerek. „A hagyma csípi a szememet – felelem.
De igazából nem a hagymától sírok, hanem azért, mert már rég megbántam, hogy úgy ráripakodtam a gyerekre. Hiszen ő még csak gyerek, és neki is kell egy kis kikapcsolódás. Különben is egész rendesen tanul. Igazából én vagyok a hibás, mert kitört belőlem az egész napi feszültség, és sajnos ő volt a legközelebb, akin csattant az ostor és kénytelen volt elszenvedni a kirohanásomat.
18 óra után nem sokkal megjön a férjem. Vacsorázunk, aztán ő ledől egy kicsit pihenni az éjszakai műszak előtt. 21 órakor elindul Gyula a munkába. A gyereket beparancsolom az ágyba, mert holnap is munkanap van, és nem szeretném még véletlenül sem, hogy az iskolában elaludjon a fáradtságtól. Közben végzett a mosógép, kiteregetem a ruhákat a radiátorra. Így amire felkelek, megszáradnak és gyorsan összeszedhetem őket.
Végre bemászok fáradtan az ágyba, de sokáig csak nézem a mennyezetet az éjjeli fénynél. Eszembe jut, hogy a rádió bemondta, hogy ez a hét a házasság hete. Kínomban csak vigyorogni tudok ezen, mert a mi hitvesi ágyunkban hol én fekszem egyedül, hol pedig a férjem. De az, hogy ketten együtt legyünk csak piros betűs alkalmak esetén szokott megadatni. Pedig nagyon jó volna valakihez odabújni, mert sokszor olyan védtelennek és magányosnak érzem magam.
Az újabb gondolataim már a számlák és a befizetések körül keringenek. Ej, József Attila, megmondhatnád azt is, hogy mit is érlel annak a sorsa, akinek jutott kapanyél! Felkelek és beveszek egy Dormicumot (altató) egy kevés vízzel, mert így hamarabb hat, hogy végre el tudjak aludni.
Visszafekszem az ágyba, még annyi minden kavarog a fejemben, de érzem, hogy hatni kezd a szer. Imádkozni kezdek:
Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy,
szenteltessék meg a te neved;
jöjjön el a te országod;
legyen meg a te akaratod…
Felriadok, mert megszólal a telefonom ébresztője. Máris 4:30 lenne??? Gyorsan kinyomom, hogy ne keltse fel a gyereket a másik szobában.
Fel kell kelnem.
Kérlek, Uram, adj erőt a mai taposómalomhoz is, vigyázz ránk! Ne haragudj rám, hogy tegnap belealudtam az imába, és nem tudtam Neked megköszönni, hogy adtál erőt, egészséget, hogy van hova hazajönni, és hogy a férjem a gyermekem szeret, és én is szerethetem őket. Ha nehéz is, ha úgy is érzem sokszor, hogy ezt már nem lehet tovább csinálni, mert olyan kilátástalan a küzdelmem az anyagiakkal, köszönöm, hogy ők vannak nekem. Legyen gondod Gyulára és a kis Gyuszira is. Magamnak csak az kérem, hogy még sokáig szeretettel gondoskodhassak róluk. No, meg persze azt, hogy legyen meg a Te akaratod és el is tudjam fogadni azt. 

A szerző

Írások

Mit is írjak magamról? Férj, apa, református... Ezek mind csak címkék és skatulyák. Hiszen minden ember "titok, idegenség, lidérces messze fény". Ha megtisztelsz és elolvasod az írásaimat, jobban megismersz általuk annál, mint amit most elmondhatok magamról. Előre is köszönöm a bizalmadat. Soli Deo Gloria.