Megéled

Pilinszky – 100+25 szóval

Száz éve született Pilinszky János, nekem pedig huszonöt éve maradandó társam.

Mint sokakra akkoriban, nyílt bizalommal találtam rá, a katolikusra, én, a frissen-hívő, gyorsan mindent akaró fiatal protestáns. Pársorokkal akasztotta a lendületem, félrerántott, megállított. Keveset szóltak a versei, de súlyosan visszhangoztak. Pilinszky maradt, mások nem.

Azóta sokat változtam, de ezek a mélységből lepárolt versek, az időt és ideológiákat álló publicisztikák még mindig velem vannak. Amikor igazán mélyen vagyok, valójában tudnak megszólítani: Kálvin, Bach és ő. Mindhárman az evangélium miatt.

Kevés ember ismerte annyira egyformán a gonoszt és a Jót, mint ő. De tudott választani, mert benne maradni abban, amit mások elkerülnek, szenvedését pedig a Szent kezébe tette. Így lett áldássá fájdalma, tudása és azok a szavak, amiket csak ő tudott kimondani.  Halandóból így lett halhatatlan.

A szerző

Írások

Bár már nem Zalában élek, de kicsit mindig göcseji maradok. Már húsz éve Győr és környéke, ahol lakom, itt dolgozok lelkészként. Van mellettem egy feleség, egy gyerek, egy kutya és rengeteg kérdés. És van az Isten, aki megszerzett magának és nem ereszt.