Megéled

SzemLélek

Volt régen egy tanárunk, akitől az egész suli rettegett. Ahogy hallottam a rémtetteiről, elhatároztam, hogy úgy fogok vele viselkedni, mintha kedves nagyapám lenne. Féltem én is eléggé, úgyhogy nem kis kihívást jelentett számomra megvalósítani a tervemet. Valahogy csak sikerült! És láss csodát! – egész végig, amíg a tanárom volt, szelíd volt velem, kedves és megértő. Félre ne érts! Nem nyaliztam neki! Egyszerűen csak azzal a bátorsággal és bizalommal igyekeztem őt megközelíteni, mintha soha, semmi félelmeteset nem hallottam volna róla.

Egyszer egy zsebtolvaj kikapta a kezemből a pénztárcámat a metró mozgólépcsőjén és szaladni kezdett. Én utána. Lent, a peronon értem utol. Odaálltam elé és kértem, hogy adja vissza a tárcámat. Mondtam neki, hogy ami benne van, abból kell megélnem a hónapban, és biztos vagyok benne, hogy neki nem egy kollégista pár ezer forintja hiányzik a megélhetéséhez, meg, hogy ennél biztosan nemesebb lélek. Nem szólt semmit, csendben visszaadta, amit elvett, aztán mindketten felszálltunk a metróra.

Egy másik alkalommal, amikor már a fiammal voltam várandós, körülvett 6-8 suhanc az akkori Moszkva-téren, és arra szólítottak fel, hogy adjam át az értékeimet. Tél volt, koraeste. Lehúztam a kabátom cipzárját, és miközben megmutattam szépen domborodó hasamat, a szemükbe nézve csak annyit mondtam, hogy ti nem rabolnátok ki egy terhes nőt, ugye? Szétnyílt körülöttem a gyűrű, és továbbmenve hallottam, ahogy zavartan mondogatják: nem, nem, dehogy!

A világot, ha nem is teljesen, de részben biztosan, te formálod olyanná, mint amilyen.

Nézz rá másként, és még az is lehet, hogy más lesz!

Legyen szép napod!

A szerző

Írások

"Egy porszemnél is kisebb vagyok. - Láthatatlan pont a térben. - De oly kedves annak, aki alkotott, - hogy eljött, és meghalt értem." Jelenleg református lelkészként dolgozom Sárkesziben, és szociális munkásként a Székesfehérvári Kríziskezelő Központban. Szeretem mindkettőt. És szeretek írni. Bízom benne, hogy átadhatok az írások által is valamit abból a szeretetből, amit Istentől kapok.