Megszólal

Tízparancsolat koronára alkalmazva

Az Úr az én Istenem, aki kihozott népemet és engem már háborúkból, válságokból sőt a járvány előző hullámaiból is, ezért:

1. Bármennyire aggaszt és nyomaszt, nem helyezem Isten helyébe sem a vírust, sem az oltást sem semmit, ami Ő alá van vetve, legyen jó vagy rossz. Igen, a rossz is tud tolakodni az életembe olyan fókuszba, hogy az már Istenről vigye el a szemem.

2. Sem a maszkban, az oltásban, gyógyszerben, vitaminban, étrendben, vagy életmódban semmilyen módszerben nem akarom az egyedül üdvözítő megoldást látni és nem leszek ezek kéretlen prófétája, – bár ezek mind eszközök lehetnek Isten kezében, – mert engem az Ő dicsőségének hirdetésére hívott el. Ha valamit jól használ a mások vagy az én életemben, azért is Őt illeti a dicséret. A földi életet sem dicsőítem annyira, hogy szem elől tévesszem, Isten még ennél is többet szán nekem.

3. Nem hagyom, hogy az életemben Isten neve egyedül félelemben, panaszkodásban, vagy szidalomban forduljon elő, mert ezek nem hozzá méltó alkalmak. Ezért ilyen nehéz időben még több energiát fordítok arra, hogy keressem a hálaadás, bűnvallás és magasztalás lehetőségeit.

4. Ha a hit gyakorlásom bevett módjai esetleg ellehetetlenülnek, keresem, hogy mivel szentelhetném meg mégis a vasárnapot, hogy ne legyen csak egy újabb melegítőnadrágos karanténnappá. Megszentelésem nem csak annyiban merül ki, hogy magamnak töltekezést keresek, hanem a szolgálat és adakozás formáit is keresem az életem jelen keretei között.  Addig is amíg újra a megszokott gyülekezeti közösségben tisztelhetjük Istent nem szűnök meg ezért is vágyakozni és könyörögni Istenhez.

5. Tisztelem a szüleimet, az idősebbeket, azzal hogy vigyázok is rájuk, és véleményüket akkor is figyelembe veszem, ha nem egyeznek az enyémekkel. Szükségleteiket tiszteletben tartom és figyelek rájuk. Tiszteletem azonban nem csak szorosan az enyéimé, hanem azoké is, akiket kirendelt fölém az Isten rangban, hozzáértésben, tisztségükben. Például ha rájuk szorulok, kezelőorvosom, ápolóm szavát is elfogadom, gyakorolom feléjük az alázatot és könyörgöm értük Istenhez.

6. A jelen felkavarodott helyzetben próbálok nem ártani. Óvom az embereket magamtól is mint lehetséges veszélyforrástól alázattal és betartom a védekezés szabályait, nehogy akár tudtomon kívül öljek. Nem ártok azzal sem, hogy már lelki nehézségekkel küzdőt még inkább elbizonytalanítok és gyengítek, sem azzal hogy az orvosok, vagy az oltás felé való bizalmat rontom. Sőt, inkább segítem, bíztatom a gyengét, azt akit testileg vagy lelkileg érint a vírus, vagy terhel a bezártság. Igyekszem nem tovább nehezíteni az egészségügyben dolgozók dolgát hanem hálaadással könyörgöm értük. Magamat is a lehető legkevesebb kockázatnak igyekszem kitenni, időben segítséget kérek, akár fizikai, akár lelki épségem kétséges.

7. Nem adom át magam az otthonlét unalmában sem kísértéseknek és pótcselekvéseknek, jöjjenek azok bárhonnét.

8. Nem lopom meg a másikat hitében, reményében, s nem igyekszem elé törni kezelésért, oltásért, figyelemért. Az orvost, egészségügyi dolgozót, ápolót, szociális munkást ha tehetem nem terhelem fölöslegesen, igyekszem látni a saját ügyeim súlyát a másokéhoz képest.

9. Nem taszítom el magamtól azt a felebarátomat sem, aki mást gondol a vírusról, az oltásról, az újranyitásról mint én, de nem is megyek vele ölre a szócsatában. A kapcsolat fontosabb, mint a vélemények. Testvérem a teremtésben és megszentelődése fontos eszköze én vagyok, az enyémé pedig ő.

A hírforrásaimat megválogatom, igyekszem megbízható forrásokból szerezni az információimat.
Nem torzítom el a történeteket, statisztikákat, elbeszéléseket, amiket hallok, akkor sem, ha azok hangzatosabbak és akkor sem ha jobban alátámasztják úgy a véleményem. Gyakorlom magam abban, hogy még azokat se ítéljem el, akik látszólag értelmetlen dolgokért járnak boltba, vagy vállalnak fölösleges kockázatot.

10.   Nem kívánom az én felebarátom helyét az oltási sorrendben, vakcináját, ami mást tud mint az enyém, papírját, ami feloldozza a kijárási tilalom alól, sem semmilyen előnyét, amivel ebben a helyzetben rendelkezik. Nem kívánom munkahelyét, családi állapotát, lehetőségeit. Bízom Isten bölcs végzésében és imádkozom kegyelméért.

A szerző

Írások

Bella Violetta: Vannak meghatározó sorok az ember életében. Nekem például a „legyek drót, amin az üzenet fut végig”, vagy a „vigyél tovább, mint a lábam tudna menni”. Ezek miatt áll be az ember a sor-gyártó sorba, és próbál maga is újakat készíteni hol sután, hol ügyesebben – lelkészként, újságíróként, anyaként, hídverőként, istenkereső emberként.