Megéled

Tyúkhúsleves

A tyúkhúsleves bár egyszerű, de mégis csodálatos dolog. És nem is gondolnánk, hogy mennyi minden van benne a hozzávalókon túl is. Régen a szegény ember akkor evett ilyet, ha vagy a baromfi, vagy ő volt beteg, mert ez a leves bizony gyógyszerszámba ment. Amikor a háziasszony, no pláne a nagymama a családjának főzi vasárnap ünnepi ebédként, nem sajnálja belőle a belevalókat. Az alapanyagokon túl jelen van az ételben egy mérhetetlen tradíció, a generációk üzenete is, és nem utolsósorban a főző szíve és lelke.

A hivatásos szakács azonban már nem annyira lélekből főz, hanem az iskolában tanult receptkönyvből, anyaghányadot számol, adagokat lát maga előtt és ehhez hozzá kapcsolja a bekerülési árat. Kalkulál, hogy hány főre kell főznie, mennyit kell kiadni a vendégnek és ebből milyen hasznot tud realizálni. Ettől függetlenül neki is jól esik, ha megdicséri a vendég, hogy jóízűt főzött, mert ő is ember.

A vegyész már nem is tyúkban és zöldségekben gondolkodik, hanem bonyolult szénláncokat, enzimeket lát maga előtt, és kapcsolódó vegyületek összességét. Neki mesterségesen kell előállítani a megszokott, természetes ízeket a Mengyelejev ABC-s könyvből. Mára ugyanis már sokszor nem számít, hogy valami miből van, a lényeg, hogy jó íze legyen. Sőt, előfordul, hogy a stimulánsok miatt a mesterséges ízletesebb, mint a természetes. A lényeg, hogy olcsón lehessen előállítani a látszatvalóságot, hogy ezzel sok pénzt keressenek a gyártók és a forgalmazók.

Ha megkérdeznék, hogy kinek a főztjéből ennének szívesebben az emberek, természetesen mindenki a nagymama tyúkhúslevesét választaná, a tanyasi kapirgálóból készült levesre szavazna. De amikor a lelkes válaszadónak magának kell főzni, akkor már gyakran előkerülnek az instant megoldások pl. a levesporok. Természetesen mindig jönnek a mentségek, hogy nincs idő, mert rohanni kell ide vagy oda, vagy hogy a kevés szabadidejét nem a konyha rabságában szeretné eltölteni az ember. És lám, a vegyészek el is érték céljukat, mert be tudtak tölteni egy piaci rést, mert megoldást kínáltak a rohanó életmódú embernek a „mindent azonnal” elv alkalmazásával. Hiszen instant kávéval kelünk, gyorsételeket eszünk és valami porból kotyvasztunk vacsorát magunknak. Jó szájízzel fogyasztjuk el mindezt, hiszen finomak, köszönhetően a jól működő ízfokozóknak. De az igazságot nem a nyelv ízlelőbimbói mondják ki, mert ezeket könnyen be lehet csapni. Az ízek többnyire rendben vannak ugyan, de közben az emésztőrendszer csendesen küzd, mert a műélelmiszerek összetevői emészthetetlenek. A szervezet keményen próbál megszabadulni a mérgektől, és amíg bírja raktárba zárja őket. Sajnos a raktáraknak van egy nagy hibájuk, mégpedig az, hogy véges a kapacitásuk, előbb vagy utóbb betelnek, és onnantól kezdve meg is szűnik a mérgek karanténja. A mai világ minduntalan választás elé állítja az embert, a leves esetében is választani kell: idő vagy egészség. Sokan az időre szavaznak, mert az instant világ okozta bajok nem látszanak azonnal.

A tyúkhúsleves ezen túlmenően is szolgál még néhány tanulsággal nekünk. Feltesszük főni a levest, ami az első forráskor elkezd habosodni. Ezt le kell szedni, különben nem lesz tiszta és jóízű a lé. Mennyiszer igazolja az élet, hogy a szemét szinte mindig gyorsan megjelenik a felszínen, élre tör, és ha nem tesznek vele valamit, tönkreteszi az egységet, a harmóniát. Mire elkészül a húsleves, kialakul aranysárga színe és finom illata. De a lényegért a mélyére kell nyúlni a merőkanállal, hogy ott egy combot találjunk, de az is lehet, hogy csak egy gyökér jut nekünk. Az élet is ilyen, hogy sokszor a felszínen tetszetősen megjelenő dolgok köszönő viszonyban sincsenek a mélység valóságával.

A „most és azonnal” fogyasztói hozzáállás, megnöveli az instant áruk gyártóinak és forgalmazóinak a profitját, akiknek segítségével tovább terjed ez az ideológia. A fogyasztó viszont az azonnali étkezést mellé kap egy revolvert is, amely csőre van töltve az orosz ruletthez.

A jól hangzó, ideologikus reklámok, a rózsaszín álomképek mindig azt sugallják, hogy a fogyasztónak igazából nem kell semmit csinálni, csak kinyitni a száját és máris belerepül a sültgalamb. Ez a tévképzet van szépen becsomagolva az élet minden területén, és a legszebb az, hogy újra és újra el is hiszik az emberek. Ezzel találkozunk a hit világában is, amikor azt halljuk és hisszük Istenről, hogy nekünk egy olyan mennyei apókánk van 0-24 órában, aki annak ellenére, hogy mi folyamatosan bűnöket követünk el, mindig megsimogatja a fejünket, hogy nem baj, mert neki mi így vagyunk jók, ahogy vagyunk, nem kell változtatni semmin. Bizony ez is csak egy ízletes műanyag, aminek nem sok köze van a valósághoz. És persze a hamis hitből eredő biztonságérzet is mérgező hosszútávon, és máris eljutottunk az orosz ruletthez. Szerintem így nagyon kicsi az esélyünk, hogy az ütőszeg ne koppintson rá a gyutacsra.

Hova is jutott a húsleves!? A nagymama még szívvel és lélekkel főz, és nem érdekli, hogy mennyibe került egy adag, mert neki mindennél többet ér szerettei mosolya. A szakács már számol, hogy mi kerüljön a levesbe, míg az instant áruk gyártóinak és forgalmazóinak már csak a haszon számít. Ha valamiből eltűnik a lélek, ott már csak a pénz csörgése hallatszik, és a jótékony hatás átfordul ártalomba.

A szerző

Írások

Mit is írjak magamról? Férj, apa, református... Ezek mind csak címkék és skatulyák. Hiszen minden ember "titok, idegenség, lidérces messze fény". Ha megtisztelsz és elolvasod az írásaimat, jobban megismersz általuk annál, mint amit most elmondhatok magamról. Előre is köszönöm a bizalmadat. Soli Deo Gloria.