Megszólal

A Pásztor

– Isten áldását a ház népére! – mondta és belépett a házba István bácsi.
Mindjárt hellyel kínálták a konyhában, de hol is máshol, hiszen egy szobájuk és egy konyhájuk volt összesen a tanyán. A parolázás és kis beszélgetés után szemével kacsintott és ezt mondta:
– Hol van a ház ura, az unokám?
– Kint játszik a Buksi kutyával, mindjárt szólok neki!

– Hej, de megnőttél, kisunokám, amióta nem láttalak. Na, mi leszel, ha nagy leszel?
– Hát, pásztor, mint maga! – mondta az 5 éves forma gyerek hetykén.
Ettől az öreg bajusza alatt kicsit megenyhültek azok a rideg vonások. Már-már azt lehetett hinni egy pillanatra, hogy elmosolyogja magát ez a nagy, szikár ember, amire még nem volt példa. Nála soha sem lehetett tudni, hogy mi jár éppen a fejében, mert legtöbbször csak nézett és nem szólt semmit. De ha kellett, ő volt az, aki elsőnek cselekedett.
– Miért akarsz te pásztor lenni? – kérdezte érdeklődve.
– Mert én is szép ruhákat akarok venni a vásárban, és azt akarom, hogy tiszteljenek, felnézzenek rám az emberek.
– Tudod kiskomám, az itteni tisztességnek ára van ám, és nem is kevés. Szent György havában kihajtjuk a ránk bízott jószágot. Akkor mi megfogadjuk, hogy megőrizzük és megsokasítjuk a nyájat. Nagyon sok szenvedéssel és lemondással jár ez a munka, ázunk és fázunk odafent a hegyekben, és nagyon távol van a család. – mondta elgondolkozva.
Majd tovább faggatta az unokát:
– Aztán a farkasoktól félsz-e, mert azok is vannak a hegyekben? És a medvékről már nem is beszélek.
– Nem félek én semmitől, mert a Buksi úgyis megvéd engem. – vágta rá a kisgyerek kellő öntudattal.
– Hohó, nem úgy van ám, kiskomám! A kutya csak addig véd meg, amíg te is őt. Mert érzi minden élő – úgy az ember, mint az állat -, hogy kire számíthat a bajban. Van kutya, amelyik elszalad a farkas láttán, és hagyja, hogy az ordas elvigye a bárányt. De másnap azért ugyanúgy odamegy, megnyalja a pásztor kezét és enni kér. De van olyan is, amelyik utolsó leheletéig küzd a pásztorért és a nyájért. Mindig azt szoktam mondani: ember vagy kutya ebenguba, van ilyen is meg olyan is. El kell azonban azt is mondanom, hogy a kutyákban kevesebbet csalódtam. A pásztornak kell elöl menni, és neki kell látni, hogy mi fog történni, nem pedig a kutyának, és nem is a jószágoknak.
De miért akarsz pásztor lenni, miért nem mész inkább papnak vagy tanítónak? Így is lehetnél pásztor te is, akár lelkipásztor is.
– Azt mondják, hogy a felnőttek okosak, és azokat már nem kell pásztorolni.
– Nem tudom, hogy ki mondta, de nem úgy van, az bizonyos. Mert az ember néha még butább a lábasjószágnál is. Telebeszélik a fejét mindenféle marhasággal, és elindul a saját vesztébe, mert csak megy a kolomp után, ahelyett, hogy felnézne. Pedig a lába már ott van a szakadék szélén…
– A léleknek is kell pásztor?
– Természetes, ahogy a jószágnak is szüksége van gazdára, hogy ne bitangoljon el, úgy a léleknek is. És kell, hogy valaki figyeljen, vigyázzon rá, olykor irányítsa, néha meg is fedje. Tudod, a jó pásztornak egy lépéssel előrébb kell járnia gondolatban, mint a többieknek. Neki kell tudni, hogy hova viszi a nyájat, ahol az nem vész el. Ő diktálja a haladás tempóját, gyógyítja, vigyázza a nyájat, és ha kell, ölben viszi a sérült jószágot.
Tudod, most éppen Szent Mihály havában járunk, és ahogy szoktam mondani, ez az igazi nagy pásztorünnep, mert hazatér az ember és a jószág is. Ahogy az állatok a téli szállásra, úgy az ember is a családjához. És ilyenkor elszámol a pásztor, hogyan becsülte meg magát, és volt-e értelme a munkálkodásának, vagy csak az időt töltötte fenn a hegyen.
– Édesapámék azt mondták, hogy kevés a pásztor.
– Amióta világ a világ, azóta kevés a becsületes ember, mert ez a mesterség sem nélkülözheti a becsületet. Sokan csak a pénzért csinálják, de ezért is jó az elszámolás ilyenkor. A pásztorok között is van semmirekellő, úgy ahogy a gazdák között is, de számadáskor kiderül, hogy ki milyen ember valójában.
– És hogyan lehet megkülönböztetni az igaz embert a semmirekellőtől?
– Az igaz ember nem keresi a kifogásokat, a mentségeket, hanem vállalja a felelősséget, és nem akarja azt senkire rátestálni. Sőt még a más bűnét is magára veszi, ahogy Krisztus Urunk felvette helyettünk a keresztet. Az igazról mindig mások mondják el, hogy bűntelen.
– A tanítóknak is van elszámolása?
– Természetes, mert rájuk az emberek a gyerekeiket bízzák, hogy a kis kobakokat megtöltsék értelemmel, tudással, és az ember ne lábasjószágként járjon a világban.
– A lelkipásztoroknak is van elszámolása?
– Tudod, a lelkésznek az a dolga, hogy amíg kicsi az ember, a tanítókkal együtt segítsen, hogy kinyíljon a gyerek szeme a világra, mint a kölökmacskának. De amikor felnő az ember, akkor is kell a tanítás, hogy ne felejtse el a Szentírást, mert mindenkinek számot kell adni a cselekedeteiről. A lelkészé egy olyan hivatás, ami az egész életre szól. És bizony neki is el kell számolnia az emberek felé, hogy hogyan is látja el ezt a tisztséget. De a Mennyei Atyának is el kell tudni számolni, hogy megőrizte-e a hitet, és a nyáj nem széledt-e el. A lelkésznek kell elsőnek lenni a számadásban, hogy példát mutasson a híveknek, mert csak a hegytetőre lehet felnézni. A gerinctelen ember nem való semminek, pláne nem, hogy Isten Igéjét hirdesse. Ha a mocskos pohárba tiszta vizet öntünk, akkor az is koszos lesz.
Csak a bolond hiszi, hogy elbújhat a felelősségre vonás elől, nem az igaz. A jó pásztor tudja ezt, és eszerint él. Jézusra, a főpásztorra tekint fel mindig, és hozzá hasonlóan minden áldozatra képes akár a legkisebb, legjelentéktelenebb juháért is.

Szent Mihály hava van, az az szeptember. Összeterelték a nyájat, és letelt egy pásztor esztendő. De most kezdődik egy másik év, mégpedig a tanév. Az ember csemeték előtt kinyitotta kapuit az iskola, és elkezdték munkálkodásukat közöttük a tanítók és a lelkipásztorok. Jó pásztorként ők is arra szegődtek, hogy megvédjék a rájuk bízott lelkeket, és utat mutassanak nekik, hogy egy se vesszen el közülük.
Jézus mondja: Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja juhaiért. (Jn. 10, 11)

A szerző

Írások

Mit is írjak magamról? Férj, apa, református... Ezek mind csak címkék és skatulyák. Hiszen minden ember "titok, idegenség, lidérces messze fény". Ha megtisztelsz és elolvasod az írásaimat, jobban megismersz általuk annál, mint amit most elmondhatok magamról. Előre is köszönöm a bizalmadat. Soli Deo Gloria.