Margó

A világvége és egy üstökös – Gondolatok a „Ne nézz fel!” című film kapcsán (Spoilermentes)

Az elmúlt hónapban vált elérhetővé a Netflix saját gyártású, méregdrága filmje, a „Ne nézz fel!”. Ha annyit írok, hogy világsztár színészek néznek szembe egy föld felé tartó, mindent elpusztító üstökössel, könnyen legyinthetünk: „Láttuk már ezerszer, kit érdekel még egy Armageddon!” Várjunk az előítéletekkel, ez a film nem akciófilm, nem klasszikus katasztrófaküzdelem, hanem igazi szatíra, az, amelyik csak a felszínen vicces, valójában fájdalmas látlelet – rólunk. A jó színészek sem csak azért kellenek, hogy eladják a semmit, hanem hogy pontosabb legyen a tükör. Ami sajnos egyáltalán nem görbe.

A történetet már hallottuk. Tudósok felfedeznek egy föld felé tartó, nagy, „bolygógyilkos” üstököst és kiszámolják a tényt, hogy elkerülhetetlen a találkozás, ami minden élet végét jelenti. Innentől viszont minden más, mint a megszokott katasztrófafilmekben. A főszereplők a tudósok, kezükben az adatok, fejükben a tudás és mennek… Mennek tovább, az amerikai elnökhöz, a sajtóhoz, de… De sajnos nem az történik, amit logikus lenne, ami a mi fejünkben is megfogalmazódik. Az történik, amit a mindennapjainkban látunk, hogy még egy katasztrófa sem mozdít ki bennünket abból, amibe magunkat kormányoztuk. Ahogy telnek a percek, kiderül, hogy a katasztrófa nem eljön (pontosan előre kiszámolható időpontban), hanem itt van, a katasztrófát nem az üstökös jelenti, hanem mi emberek vagyunk, a magunk hatalomvágyával, érdekeivel, rövidlátásával, megosztottságával, sekélyességével. Nem tudunk túllépni a korlátainkon még a biztos pusztulás árnyékában sem. (Igen, direkt fogalmazok így, hogy mi, többes szám egyes személy, mert tényleg úgy gondolom, hogy rólunk szól, politikustól a tudósig, celebtől az átlagemberig, váleményvezértől a trollig – ilyenek vagyunk, a maguk helyén, sajnos.)

Nem az üstökös jelenti a világ végét – nekem ezt üzeni a film. Az ütközés ellen lehetne tenni valamit, ami akár még sikerülne is, de ez nem biztos, hogy megtörténik.

Nem az üstökös jelenti a világvégét, hanem rövidlátó, szavazatmaximáló politika, az üres politikai szlogenek mögötti még üresebb érdekérvényesítés, a könnyen skandálható jelszavakká korcsosult értékek.

Nem az üstökös jelenti a világvégét, hanem kapzsiság, amelyik még a halál árnyékának a völgyében is csak a mielőbbi és minél több gyapjút akarja megkapni a bárányból.

Nem az üstökös jelenti a világvégét, hanem a csupán élvezeti cikké változott sajtó, amelyik csak szórakoztat, a pillanatnyi nézettség és a kattintásszám több, mint a következő évszázadok.

Nem az üstökös jelenti a világvégét, hanem a „hashtag-háború” és a kommentbarikádok, az online megélt és offline is megvalósult permanens polgárháború, ahol mindenki megszólalhat, csak a tudósok szava nem jelent semmit.

Nem az üstökös jelenti a világvégét, hanem az emberi butaság és gonoszság.

Szatíra a „Ne nézz fel!” és az mutatja, mennyire erős lett, hogy egyre kényelmetlenebbül érzi magát az ember, miközben nézi. Hogy van-e remény, a végén felülkerekedik az emberiség saját magán? Nem mondom el, érdemes végignézni.

Még talán annyit teszek hozzá, hogy a vallással és a keresztény hittel meglepően szépen bánik a film, jól és jókor kerül elő. Nem vártam, nem reméltem. Ahogy azt sem, hogy amit könnyű vígjátéknak gondoltam egy karácsony utáni pihenős estén, az a film ad egy pofont. Nem baj, sokkal jobb ez így. Hátha.

Ne nézz fel! (Don’t Look Up!) 

A szerző

Írások

Bár már nem Zalában élek, de kicsit mindig göcseji maradok. Már húsz éve Győr és környéke, ahol lakom, itt dolgozok lelkészként. Van mellettem egy feleség, egy gyerek, egy kutya és rengeteg kérdés. És van az Isten, aki megszerzett magának és nem ereszt.