Margó

Adventus

Adventus lucrum (nyereség, haszon). Advent, karácsony, ok a vásárlásra, pénzköltésre. (Mintha nem tennénk azt ok nélkül is?) Forogjon a tőke, mozogjanak azok a gazdasági mutatók. Legyen miről beszámolnia aztán Vámos Györgynek (az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára rendszeres vendég a stúdiókban ilyentájt), jól teljesített-e a lakosság, vett-e, költött-e eleget.

Adventus sonitus (zaj). Zenélő utcák, terek, hangok, fények, koncertek, gálák. Csak csönd ne legyen, a csönd az üres, a csönd az gyanús.

Adventus deceptio (megtévesztés). Negédes reklámok csábítanak valamiféle félreértelmezett szeretetről, vágyak teljesüléséről. Befolyásos vállalatok hamis ideológiákat terjesztenek adventi üzenet gyanánt. A Disney szerint a vágyak kötnek össze bennünket, a Lidl garantálja, hogy náluk megvásárolható a karácsonyi hangulat, a Yettel karácsonyi appal készült, a Pepsi a jólbevált „add önmagad” felhívásra esküszik, míg a konkurens Coca Cola „az ünnepi időszakban mindannyiunkban meglévő Mikulást” ünnepli. Az Ikea igyekezett a gender vagy faji csapdákat elkerülni, inkább kutyákkal illusztrálta a szeretetet.

Adventus anxietas (szorongás, félelem). Ajándékvásárlás, zsúfolt, zajos bevásárlóközpontok, takarítás, csomagolás, munkahelyi évvégi hajtás… Szoronghatunk egyedüllétünkben vagy a családunk társaságában. Megfelelni az elvárásoknak, boldognak lenni akkor is, ha nem megy, szeretni akkor is, ha nem akarok… Csillogó-villogó külcsín mögött stressz és szorongás.

Csak pár szó, ami rárakódott az advent jelentésére, beépült fogyasztói társadalmunk karácsonyvárásába.

A felkészülés fontos része a vásárlás, az ajándékok beszerzése, a közösségi programok stb. De ez kevés. A felkészülés, a várakozás mindenféle görcstől és félelemtől mentes lelki folyamat. Ha minden elvonja a figyelmünket, tudunk-e az Úrra figyelni? Hogyan tudnánk, ha még magunkra se figyelünk? Hol marad mindebből a megelőlegezett öröm?

Adventus Domini. Az Úr érkezése. A Krisztusban hívő ember teljes szívével várja Őt.
Ki kell mondani, hogy az advent nem kulturális hagyomány! Cseri Kálmán fogalmazott így: „A tulajdonképpeni adventi kérdés ez: szereted-e Jézust? Aki nem vágyik a Vele való együttlétre naponta, az nem szereti Őt… Aki jól érzi magát a világban Jézus nélkül is, nem szereti Őt. Aki nem készül felelősen az esküvőre, a Vele való találkozásra, nem szereti Őt.”

A világ zaján is át kell, hogy érjen: Krisztus nélkül nincs advent, nincs Karácsony! A Krisztusban hívő ember így éli az életét.

A szerző

Írások

A folyvást változó közegben a mulandó dolgok közt megtalálni az örökölt örökérvényűt és le nem venni róla a szemünket. Az ideológiák kusza terén ebben az avítt konzervativizmusban radikalizálódik lázadó lényem.