Kincsesláda

Egy eredeti Heidelbergi Káté

Gyűjteményünk egyik legértékesebb könyve az 1577-ben kiadott magyar nyelvű Heidelbergi Káté eredeti példánya. E könyv tartalmazza egyrészt a számunkra, mint református keresztyének számára fontos hittételeket kérdés-felelet formájában, másrészt 61 db különböző típusú imádságot is. Tartalmi értékei mellett azonban érdemes a külső szépségeire is figyelni. A könyv borítója egyedi nyomott mintájú. Elő- és hátlapját hármas vonalakkal osztották több részre. Ezt az egyszerű mintázatot a hátlapon egy egyedi virág- és indadíszes minta ékesíti. A képen ezt láthatják.

A XVI. században a könyvkötők az egyszerű, ún. vaknyomásos technikát alkalmazták. A vaknyomás technikája a könyvet borító anyagba nyomta a mintát. A könyvkötések egyediek voltak, hiszen a nyomdákból borító nélkül kerültek ki a nyomtatványok, amelyeket aztán a későbbi tulajdonos köttetett be. Ezért van az, hogy két egyforma kötésű könyvet ebből a korból nem találunk, bármennyire is ugyanazon könyv kiadása. Ez figyelhető meg a Heidelbergi Káté esetében is. Az Országos Széchényi Könyvtárban található példány kötése eltér a nálunk lévőétől.

A nálunk fellelhető egyedi példány első tulajdonosait – s így köttetőjét – nem ismerjük. A 18. századi tulajdonosok azonban bejegyzéseket tettek az első kötéstábla belső oldalára. Ebből kiderül, hogy a könyv 1718. augusztus 18-án Bekes Miklós birtokába került, majd Eőry János tulajdona lett, aki 1800-ban a Kollégium könyvtárának ajándékozta. (forrás: Köblös József: A pápai példány kéziratos bejegyzései. in: Melléklet a Heidelbergi Káté (Pápa, 1577) hasonmás kiadásához, 13. o)

/Pannonia Reformata Múzeum/