Megéled

Eszter Könyve

Eszter egy Zala megyei kis faluban látta meg a napvilágot. Kis, törékeny lányka volt világéletében. Az életét is csendesen, visszahúzódva élte. Szépen sorban vette az élet akadályait, mindazt, amit a sors gyöngyként fűzött fel neki az életfonalára. Az elemi iskolák után kikövezett út vezetett az egyetemre, közgazdász lett. Majd visszatért a falujába, és onnan járt be dolgozni a városba, mert egy kis faluban nem sok értelmiségi munka adódik, pláne nem ilyen szakmában.

Nem lehet már tudni pontosan, hogy az egyetemi kollégista élet hatására-e, vagy mivel a biológiai órája is ketyegett, de gyorsan választott magának párt. Azonban nem mindenkinek adatik meg, hogy egyből megtalálja a zsák a foltját. Hát neki sem sikerült.

Az amúgy visszahúzódó élete fenekestől felfordult, és jöttek az élet csattanós pofonjai. A rózsaszínű ködöt szépen lassan továbbfújta a szél, és a „lovag úrnak” sem lova, sem páncélja, de még csak becsülete sem volt. Itt külön is váltak útjaik. Eszter élete visszatért a maga nyugodt folyásába. A „lovag úr” pedig a hűvösön pihent meg a nyugodtabb élet reményében. Ebben nagy segítségére volt a bírói kalapács, mely pontot tett a szaladására.

Az idő telt, és Eszter szemrevaló lány volt. Végre rátalált a szerelem Kálmán személyében. Már messziről látszott, hogy őket egymásnak teremtette az Úr. Az évek múlásával sajnos a gyermekáldás elmaradt. A természet nem adta meg, hogy a virágból gyümölcs legyen. Orvosi segítséget kellett kérni, és jöttek a vizsgálatok sorra. Az eredmény újra és újra semmi. Aztán megint megalázó vizsgálatok, állandó hőmérések következtek, és lassan már nem is érezte magát embernek, nőnek, inkább csak egy tenyészkancának.

Jött a beültetések sora: ez nem tapadt meg, ez elment, ez pedig spontán vetélés… Már a TB által támogatott keret is kimerült. Ilyenkor jön a kérdés, hogy mit lehet még tenni? Eszterék belevágtak még egy beültetésbe, hiszen 36 éves volt, és ilyenkor kell gyereket vállalni, nem majd  x év múlva. 2020 nyarán megtörtént a csoda. Sikerült a beültetés, szépen fejlődött a baba, és a kismama is jó egészségnek örvendett. Végre kerek lett a világ, és ők voltak a legboldogabbak.

Egyik nap követte a másikat. Kálmán is a szomszéd városban dolgozott, egy multinál középvezetői státuszban. Eddig csak a rohanásról szólt az élete, most úgy érezte, hogy révbe jutott. Teljesült, amire mindig is vágyott: jó volt hazamenni, szeretetben lenni. Ráadásul már azt érezte, hogy nemcsak kettőjükért dolgozik, mert hamarosan jön a baba, akit már nagyon, de nagyon vártak.

Egy értekezlet után kiderült, hogy főnöke elkapta a vírust, covidos lett. Nincs ebben semmi furcsa, hiszen már egy éve itt van a kór. De a munka nem állhatott meg, különben is Kálmánnak semmi baja nem volt. Az eset után egy héttel a cég előállt, hogy letesztel mindenkit a vírusra tekintettel. Sajnos Kálmán tesztje is pozitív lett, de rajta a fertőzés tünetei nem jelentkeztek.

Eszter – a kis törékeny lány – tartotta magát. De mégis kihívták hozzá a mentőt, hogy biztonságképpen csináljanak egy tesztet, és végre mindenki megnyugodjon. A mentő ki is ment hozzájuk, de nem csinálták meg a vizsgálatot, mert a szakavatott szem többet ér bármilyen tesztnél. Azonnal bevitték a kórházba.

Kálmán otthon maradt egyedül a kétellyel, hogy ő hozta haza a vírust. Minduntalan azt a kérdést tette fel magának, amire halandó ember nem kaphat választ: Mi lett volna, ha ezt vagy azt teszem?

De bízott a fiatalság erejében, hogy felesége úrrá lesz a kóron.

Eszter is küzdött, azonban hamarosan kómába esett. A baba elment, 32 hetes volt. Pár napra rá Eszter is követte magzatát az égi országúton, hiszen ők összetartoztak.

Kálmán megkapta a szörnyű hírt a kórházból. Az addigi virágos élet, a remény kiszökött a szobából, és bejött helyette a gyász, a magány, és a gyötrő önvád. Az otthon, ami eddig csupa öröm volt, ahova jó volt hazajönni, most kietlen puszta lett; és a tárgyak a vádlók, mert mindenből Eszter mosolya és élete köszönt vissza, mint egy-egy újabb késszúrás a szívébe.

Otthon neki csak a Buksi kutya örült, és futott elé farkát csóválva, de legszívesebben belerúgott volna, hogy ne örüljön. Mégsem teszi, mert nem a kutya a hibás, hanem ő.

Gyilkos vagyok! – gondolta magában.

Hogy lett egy csók, egy hitvesi ölelés halálos, gyilkos tett? Lehet-e ezzel a tudattal élni tovább? Én tettem! Én vagyok az oka! Még mindig élne, ha én…!

Az Eszter név csillagot jelent. Ha most valaki felnéz az égre, láthat két új csillagot.  A két csillag szinte összeér, és fényük egymásba simul.  A két csillag ott fent: Eszter és a babája. Az anya átöleli gyermekét, mert ők együvé tartoznak már a világ végezetéig.

Tragédia. A miértre mi nem tudunk felelni. Nem is a mi dolgunk, ez az Isten titka. Nekünk marad az együttérzés, a vigasztalás, és hogy összekulcsoljuk kezünket és imádkozzunk.

Eszter élt 37 évet, nyugodjék békében.

A szerző

Írások

Mit is írjak magamról? Férj, apa, református... Ezek mind csak címkék és skatulyák. Hiszen minden ember "titok, idegenség, lidérces messze fény". Ha megtisztelsz és elolvasod az írásaimat, jobban megismersz általuk annál, mint amit most elmondhatok magamról. Előre is köszönöm a bizalmadat. Soli Deo Gloria.