Margó

Írás a fióknak

Sok ember azért ragad papírt és tollat, mert általa veretesnek hit gondolatait szeretné megosztani másokkal. Aztán a nagy, világot megváltó bölcselkedés még a lőtéri kutyát sem érdekli. Az író számára oly kedves sorok másoknak nemhogy élvezetet nem okoznak, mikor olvassák vagy megpróbálják befogadni a „nagyívű gondolatokat”, hanem inkább a mazochizmus egyik válfajává válnak.

De akkor miért is piszkítják be azokat a szép, tiszta papirosokat?

Lehet önzésből, exhibicionizmusból is írni.  A tintafogyasztónak jó látni a saját nevét egy-egy könyv címlapjára nyomtatva. Ez a szerzőnek azt bizonyítja, hogy ő igenis valaki, hiszen nyomot hagyott a történelemben. Alapvető emberi igények kielégítésére szolgálnak az ilyen művek, főleg a fűtési szezonban, mert nem csak a lelket, hanem a testet is felmelegítik. Ugyanúgy égnek az örökbecsű gondolatok, mint a silány szóömlengések. De olykor politikai akarat függvénye is lehet a valós nagyságok eltüntetése. (lásd. könyvégetések)

Írásban meg lehet fogalmazni az egyén szenvedéseit, és sajnáltathatja magát a tollforgató. De ezért is kár kivágni egyetlen fát is, hiszen leírhatatlanul sok szenvedés és kín van a világon a mindennapokban. És nem is kell sokat utánajárni, hogy a saját bajunknál nagyobbat találjunk. Elég elmenni egy SZTK rendelésre, és mindjárt szembesítenek minket, hogy a mi kórképünk igazából semmi, és X lelettel annulálják a mi összes bajunkat. Hogy is mondta Petőfi?

„Ha nem tudsz mást, mint eldalolni
Saját fájdalmad s örömed:
Nincs rád szüksége a világnak,
S azért a szent fát félretedd.” (A XIX. század költőihez)

Már a hírek meghallgatása is horror kategória, mivel a világ borzalmaira alapozzák a nézettséget a szerkesztők a médiában, hiszen a negatív hír az igazán figyelemfelkeltő és a képernyő elé ültető…

Szókratészről tudjuk, hogy nem egy grafomán alkat volt, nem is írt le semmit, és nem is sokra tartotta az írott szöveget. Szerinte a beszéd az emberi kapcsolattartás és közlés legkifinomultabb módja. Tulajdonképpen ezzel az állítással nem is lehet vitatkozni, hiszen a beszéd, a beszélgetés egy interaktív kapcsolat, mely azonnali reakciókat vált ki minden résztvevőből.  De, és itt van a nagy DE, hogy Szókratész nagy gondolatai is csak azért maradtak fenn az utókornak, mert a tanítványai lejegyezték azokat.

A grafománia talán egyidős a kőfaragó szakma bukásával. Milyen furcsán is hangzana a mai világban egy irodalom órán, hogy a tanárnő elmondaná a nebulóknak, hogy mindenki vegye elő az otthonról hozott kőlapját, és „vésőbemondás” következik. Természetesen nem kis fizikumú tanerőkre lenne szükség, ha haza akarnák vinni a dolgozatokat kijavítani.

Nem tudom, elgondolkodtunk-e már azon, hogy mindannyian írunk naplót. Nem biztos, hogy golyóstollal vagy klaviatúrával születnek benne a bejegyzések, de hogy kitörölhetetlenek, az bizonyos. Néha jó elővenni a kis noteszt, és belelapozni, beleolvasni, vagy csak feleleveníteni a múltat. Némely dolgokért pironkodni és bánkódni, hogy de megváltoztatnám, azonban nem lehet, hiszen réges-rég elmúlt. Idővel mindenkinek fel kell olvasni a naplóját. Azoknak is, akik csak úgy fogják, és bedobják a fiókba, majd ezt-azt rápakolnak, és teljesen el is feledkeznek róla, hogy ez az ő expozéjuk. Mások nem ennyire hanyagok, és naponta felolvassák és felmondják aznapi bejegyzésüket. Számomra az esti imádság ilyen alkalom, amikor őszintén elmondhatom, végig gondolhatom a nap összefoglalóját. A hitetlenkedők persze máris gúnyolódnának, hogy ennek a dolognak az égegyadta világon nincsen semmi értelme: Mert ugyan már, kinek és minek?

Én tudom, hogy az Úr mindenkit meghallgat, van visszacsatolás és valós azonnali válasz.

Hogy mi ez? – kérdezik sokan.

Nos, a megnyugvás és a béke!

A szerző

Írások

Mit is írjak magamról? Férj, apa, református... Ezek mind csak címkék és skatulyák. Hiszen minden ember "titok, idegenség, lidérces messze fény". Ha megtisztelsz és elolvasod az írásaimat, jobban megismersz általuk annál, mint amit most elmondhatok magamról. Előre is köszönöm a bizalmadat. Soli Deo Gloria.