Kézműves

Kupak-memória

Az újrahasznosítás jegyében ajánlok egy evangéliumi memóriajáték készítést. Elkészítheted egyedül, de játszani majd hívjál mást/másokat is!

A memóriajáték egy párkereső, ami próbára teszi az emlékezőképességet. Az általam ajánlott memóriajáték azért újrahasznosított, mert kiürült flakonok kupakját felhasználva készül; valamint azért evangéliumi, mert Jézus életének eseményeit egy-egy szimbólum jelöli. Döntetlen esetén az nyer, aki az általa megtalált jelképeket időrendi sorba tudja rakni adventtől pünkösdig.

Ezekre a dolgokra lesz szükséged:

 • 24 db egyforma kupak,
 • körző,
 • vonalzó,
 • papír,
 • olló,
 • grafitceruza,
 • radír,
 • színesceruza,
 • faragó (más néven hegyező, Somogyban hegyző).

A készítés fázisait megtalálod a fotókon és az alatta olvasható leírásokban. Kezdjünk hozzá!

 1. Körző és vonalzó segítségével mérd meg a kupak belső átmérőjét, majd felezd meg a távolságot, hogy megkapd a kör sugarát. (Nekem a fél literes buborékmentes ásványvizes flakon kupakjának esetében 1,3 cm lett a sugár.)
 2. – 3. A megfelezett távolságra nyisd szét a körzőt, és rajzolj a papírra köröket. Huszonnégy kört rajzolj és vágj ki! Az első kivágása után tegyél próbát, hogy a kupakba illesztve benne marad-e a papírkör. Ha kiesik, akkor a körző vonalának külső szélén vágj, ha pedig túl nagynak ítéled a papírkört, akkor a körző vonalának belső szélén vágj!
 3. Rajzold meg és színezd ki a jelképeket párosával, azaz mindegyikből kettőt-kettőt rajzolj!
 4. Illeszd bele a kupakokba a rajzokkal ellátott papírlapokat!
 5. A fotón szereplő kupak-párok segítenek neked a megrajzolásban: csillag, galamb, szamár, pálmaág, kenyér és bor, pénzeszacskó, töviskorona, kereszt, zárt sír, nyitott sír, felhő, kettős láng.
 6. Amikor mindegyik jelképet duplán elkészítetted, és van játszótársad, akkor kezdődhet a játék! Fordítsátok le a kupakokat, majd egymás után fordítsatok fel két kupakot. Aki egyformát talál, az megtarthatja. Az győz, aki a legtöbb párt gyűjtötte össze.

Áldott barkácsolást és vidám játékot kívánok!

A szerző

Írások

A szó historikus és attitűd-képző értelmében is dunántúli református vagyok. Egy városi lány falusi lelkészként, aki még mindig szeret nevetni, csak egyre kevesebbszer tud. Az irónia és cinizmus elkerülése érdekében kevesebb a saját gondolat nyilvános sorjázása, helyette előtérbe kerül az interjúalanyok megszólaltatása. Interjúim történelmi lenyomatok az online időbélyeg korában, s remélem, kiderül belőlük, hogy jó dunántúli reformátusnak lenni.