Megéled

Lehetőleg

Kelj olyan korán, hogy mielőtt felébred a gyermeked, legyen időd kicsit rendbe hozni magad, a konyhád, és na, ne felejtsük el a lelkedet, mégis mikor csendesednél el egy picit? Meló közben, vagy este, mikor leragad már a szemed? Nem-nem, indítsd így a napot! Meg testmozgással! Meglásd, úgy a munka is jobban megy, a stresszt is jobban kezeled, fő az egészség! Ugye már előző nap előkészítetted az egészséges reggelit? A pároddal se hátrány, ha át tudjátok venni a napot, kire mi vár, már csak azért is, hogy kiderüljön: ki megy a gyerekért.

Lehetőleg a bölcsibe ne a legcsinibb, ám praktikus, tiszta gúnyában vidd a gyereket. Hogy ő a tegnap leöntött autós pólót akarja a héten hatodszor… Hát kreatívan emelkedj felül, matricázz a másikra is autót, vagy beszéld rá bármilyen költött mesével a dínósra. Hogy hisztizik, miközben öltözteted? Hát lehetőleg inkább ne tegye… Majd kinövi, meg a tavasz is itt van hamar, nem kell ennyi réteg. De ha nem akarod, csak a reményteljes jövőre bízni, érdemes lenne érzelmileg fejlesztő szülőnek lenni. Tudod… ki írta a könyvet… á … mindegy is… szóval, hogy előbb együttérzel, aztán szépen átvezeted magaddal együtt a szabályokhoz való alkalmazkodásba. Ne legyen szegényke se parttalan, se hasztalan a társadalomnak, de ne is nyomd el és bagatellizáld az érzelmeit. Nem olvastad? Ó! Pedig alap! Olvasd el mielőbb, mert szuper! Persze, nem kell tökéletes szülőnek lenni… csak lehetőleg olyannak, akit utólag nem kell terápiával felülírni a gyermeke emlékeiben.

Lehetőleg ne a férjed szülinapján kezdj el gondolkodni rajta, hogy hogy ünnepled meg, mert akkor már csak a kommersz megoldások maradnak, semmi személyesség, oda a meglepetés, a varázs, és a lenyűgöző instafotók lehetősége. Ilyenkor már csak a túlcsomagolt tömegcucc jut.

Lehetőleg igyekezz kímélni a környezeted, csak egy van belőle – minden híreszteléssel ellentétben. A James Webb se tud elég messze nézni ahhoz, hogy még a te életedben alternatíva legyen egy exobolygó, szóval legyen a lábnyomod kisebb, mint a kapszulagardróbod kiskosztümjének törpetűsarka. Szelektálj! Ne, tudod mit, ne is szelektálj, a legjobb ha nem termelsz szemetet. Ahhoz persze minél kevésbé feldolgozott élelmiszer kell. Szóval jöjjön a gyümölcsöd, zöldséged a csomagolásmentes ökoforrásból, járj utána a kistermelőnek, nehogy ám a világ túlfeléről találjon rád az avokádó. Hogy kocsival jársz dolgozni? Gondolkozz el, micsoda önzés ez a következő generációkkal szemben! Ülésfűtés, légkondi, neki meg majd kilométer kvóta jut, ha így folytatod.

Légy konstruktív: a munkahelyed nem csak szalagmunkát vár tőled, de hozzáadott értéket! Innováció! Mindenki tudja, hogy csak az tudja megtartani a munkát a robotizáció és a mesterséges intelligencia, a tanuló algoritmusok hódítása elől. Ezzel támogathatod a nemzetet, a gazdaságot, meg ugye önfejlesztés. Csak megtenni valamit előzetesen felépített és leadott terv nélkül? És nem kommunikálni róla utólag? Mi értelme úgy? Semmi kampány, se megünneplése az elért eredményeknek? Ha kép nincs, meg sem történt! Túlzó elvárás lenne, hogy a kolléga kislányának szülinapját is tudd? A többiek úgy tűnik, meg tudták köszönteni, te meg még a növényt is elfelejted megöntözni, amit bevittél az asztalodra?

Az Úr is számít rád, azt ugye tudod? Szóval legalább a tized. Az azért dicsérje őt! Meg a heted az idődből. Ez azért igazán nem sok, igaz? Ennél többet fecsérelsz el! Szánd oda, és lehetőleg ne csak a feleslegedből! Ne az utolsót, az elsőt!

Légy jól tájékozott! Csak egyik oldal olvasatában hallani valamiről, az nem éppen a tájékozódás csúcsa. Hogy azt írták? Hol? A facebookon olvastad? Na ezzel el is mondtál mindent… Így fogsz aztán választásra menni? Na veled is csak többen vagyunk…

Mikor hívtad utoljára a szüleidet? Pedig tudod tisztelet illeti őket is, rögtön az Isten után. Amikor ők a te korodban voltak, vadul támogattak ám, a saját szüleikkel pedig egy fedél alatt éltek, ápolták őket mikor kellett.

Lehetőleg járj el szűrővizsgálatokra, de azért ne vidd túlzásba, nem kell hipochonderkedni! Lehetőleg ne politizálj, de azért legyen véleményed, ne sodorjon a szél! Szórakozz is néha, kell az, hogy ne égj ki, de azért ne lépd túl a határokat, ne kerülj kínos helyzetbe! Önkénteskedj és jótékonykodj, mindig tudd, hogy nem mindenki olyan szerencsés, mint te! Olvass, hiszen hogy lesz szókincsed és műveltséged, ha sose jár irodalom a kezedben? Lehetőleg ne csak ponyvát… Alkoss, nehogy már készen vegyél jelmezt a te kézügyességeddel…! Lehetőleg aludd ki magad, mert sok betegség kockázatát növeli, ha nem tud regenerálódni a szervezet. Legyen hobbid! Legyen hosszú távú célod! Legyen eszed! Legyen szíved! És ne ossz tanácsokat! Lehetőleg sose ossz tanácsokat!

A szerző

Írások

Bella Violetta: Vannak meghatározó sorok az ember életében. Nekem például a „legyek drót, amin az üzenet fut végig”, vagy a „vigyél tovább, mint a lábam tudna menni”. Ezek miatt áll be az ember a sor-gyártó sorba, és próbál maga is újakat készíteni hol sután, hol ügyesebben – lelkészként, újságíróként, anyaként, hídverőként, istenkereső emberként.