BlogHittem, azért szóltam

Niedermüller és a hitoktatás

„Miközben a KLIKK azt igyekszik felmérni, hogy hol lehet fatüzelésre átállítani az iskolák fűtését (sic!), az oktatásért felelős belügyminiszter (hol van még ilyen Európában?) azt mondja, akkor lesz fizetésemelés a pedagógusoknak, ha majd jut rá pénz. Na ebben a helyzetben adott a kormány mintegy titokban 6,46 milliárd forintot hit- és erkölcstanoktatásra, az eddigi 6,58 milliárd mellé. 

Homofóbia, keresztény fundamentalizmus, őskonzervatív családkép, az egyházi pedofília további eltussolása, a kisebbségek megbélyegzése, a liberális gondolkodás, a nyílt társadalom gyalázása, az antiszemitizmus és rasszizmus relativizálása, a hazaszeretet és a nacionalizmus összemosása – erre fognak 13 milliárdot áldozni hit- és erkölcstanoktatás címszó alatt.”

A fenti bejegyzést egy Niedermüller Péter nevű úr tette közzé, a Mandiner szemlézte. Mondhatni, szélsőségesek mindenütt vannak, szólásszabadság van, miért ne mondhatná el nevezett úr is a véleményét a hit-és erkölcstan oktatás financiális és tartalmi kérdéseiről. Csakhogy nevezett úr nem pusztán egy magánszemély, aki minden felelősség nélkül böffent egyet a nyilvános térben, hanem a legnagyobb ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció ismert politikusa. Eddig nem olvastam arról, hogy a DK mint a mai hazai ellenzék reprezentáns pártja, vagy akármelyik ballib ellenzéki párt elhatárolódott volna a belpesti polgármester bejegyzésének attól a részétől, amely a hit-és erkölcstan oktatásra nemes egyszerűséggel egy komplett bűnkatalógust akar ráégetni.

Ez lenne a mai ellenzék véleménye?  Szerintük tényleg ez folyik az iskolákban?  Nem lehetne – esetleg – kicsit árnyaltabban?

Továbbá, nekem – jobboldali-konzervatív-keresztényként – sokkal jobb véleményem van a liberalizmusról. De ha hívei ilyen szélsőséges gyűlöletbeszéddel állnak elő, akkor az eléggé kiábrándító. Sőt, ennél rosszabb: komolytalan. Vagy ez lenne a liberalizmus progresszív változata? Akkor a liberalizmusnak annyi. Nyugodjék békében.

Így aztán ne jöjjenek olyan ócska szöveggel, hogy az „egyházak lefeküdtek a kormánynak”. Csak úgy mondom: ha ma a szó kulturális és egyházias értelmében vett keresztények nagy többsége a Fidesz-KDNP mögé áll, akkor annak egyik komoly oka az, hogy az ellenzék nem tud mit kezdeni a kereszténységgel. Az ilyen Niedermüller-féle szélsőséges megszólalások csak megerősítik és igazolják a keresztények túlnyomó többségében azt a meggyőződést, hogy az ellenzéktől – kereszténység-ügyben – nincs mit várni. Fogalmuk sincs erről az országról, és így akarnak választásokat nyerni? Vicces. És sajnálatos.

(Fotó: Facebook)

A szerző

Írások

A ma „baloldalinak” és „liberálisnak” nevezett eszmék elleni, nyíltan keresztény-konzervatív közéleti írásaim a reposzt.hu archívumában és ezen az oldalon a Hittem, azért szóltam c. blogban, néha a Facebookon olvashatók. Református lelkész vagyok, egyházi tisztségeim az illetékes felületeken könnyen megtalálhatók.