Kézműves

Squishy keresztyén motívumokkal

Gyerekek és kiskamaszok között menőnek számít a puha, összenyomható, nyugtató hatású squishy (szkvisi). Ez a Japánból származó játék speciális poliuretán-habból készül, ami összeszorítás után lassan nyeri vissza eredeti formáját. 2017-ben terjedt el Amerikában és Európában.

Gyári példányok helyett hadd ajánljak figyelmedbe házilag készíthető, keresztyén üzenettel ellátott, egyéniségedet és hitedet kifejező békesség játékokat! Poliuretán-hab helyett vattát, papírt és celluxot használunk. 

Ezekre a dolgokra lesz szükséged:

 –    papírlap,

 –    körző vagy vonalzó (attól függ, hogy milyen formájút szeretnél készíteni),

 –    olló,

 –    grafitceruza,

 –    radír,

 –    filctoll,

 –    színesceruza,

 –    keskeny és vastag cellux,

 –    vatta.

A készítés fázisait megtalálod a fotókon és az alatta olvasható leírásokban. Kezdjünk hozzá!

1.   Válaszd ki, hogy milyen formájú squishyt szeretnél! (Én egy kör alakút választottam, mert annak bonyolultabb az összeragasztása, és így a fotók segítségével meg tudom mutatni.)

 2.   Ellenőrizd, hogy minden eszköz kéznél legyen!

 3.   Hajtsd félbe a papírlapot!

 4.   Körzővel akkora kört készíts, amekkora squishyt szeretnél! (Ha szögleteset készítesz, akkor vonalzóval rajzold meg a kerületét. Figyelj oda, hogy szögletes forma esetén az egyik oldala legen a hajtásnál, mert akkor azt már nem kell összeragasztanod.)

1.   Vágd ki a vonal mentén, és így megkapod az előlapot és a hátulját is.

 2.   Az előlapra rajzold meg a mintát szabad kézzel vagy sablon segítségével. Ha átrajzoltad a körvonalakat filccel, akkor a grafitvonalakat radírozd ki! Az enyémen egy sablon segítségével készült nyolcágú, református Kálvincsillagot látsz.

 3.   Színezd ki tetszőlegesen az általad választott motívumot!

 4.   A keskenyebb celluxszal úgy ragaszd össze az előlapot a hátlappal, hogy rövid darabokat illesztesz sűrűn egymásmellé. Ne aggódj, ha marad egy-két apró lyukacska, mert ott tud majd ki-bejárni a levegő az összenyomáskor. A megtöltéshez hagyj nyitottan legalább 3 cm-es részt. (Ha egyenes oldalú formát készítettél, akkor egyből széles celluxszal ragaszthatod össze.)

1.   Ragaszd át a teljes felületet széles celluxszal, ettől szép fényes lesz. A kilógó celluxdarabokat óvatosan vágd le, nehogy szétnyíljon, amit már összeragasztottál! Ügyelj a nyitottan hagyott részre, maradjon szabadon!

 2.   A lyukon keresztül tömd meg vattával úgy, hogy apróbb darabokat tépsz, mert akkor lesz könnyedén összenyomható a squishyd.

 3.   Amikor már domborúvá vált és több vattát nem tudsz belenyomni, akkor ragaszd be a lyukat a keskeny celluxszal, majd ragaszd át az egész felületet a szélessel.

 4.   Elkészült a squishyd. Ha van még kedved és időd, akkor készíthetsz ajándékba másoknak is!

A szerző

Írások

A szó historikus és attitűd-képző értelmében is dunántúli református vagyok. Egy városi lány falusi lelkészként, aki még mindig szeret nevetni, csak egyre kevesebbszer tud. Az irónia és cinizmus elkerülése érdekében kevesebb a saját gondolat nyilvános sorjázása, helyette előtérbe kerül az interjúalanyok megszólaltatása. Interjúim történelmi lenyomatok az online időbélyeg korában, s remélem, kiderül belőlük, hogy jó dunántúli reformátusnak lenni.