Ismerjük meg

Szabadon a Csillagpontra!

Idén is vár egyházunk legnagyobb szabású rendezvénye, a Csillagpont! A találkozó július 27-én nyitja meg kapuit a Debreceni Egyetem agrár campusán, hogy teret adjon annak a több ezer fiatalnak, akiknek az elmúlt évben nélkülözniük kellett a közösséget. A lelki feltöltekezés, az előadások, beszélgetések, imádság és dicsőítés mellett idén is lesznek könnyűzenei koncertek: fellép például a Kowalsky meg a Vega, az Irie Maffia, Pintér Béla és az Aurevoir is. A találkozó nemcsak egyházunk legnagyobb rendezvénye, de egyúttal a legtöbb önkéntest megmozgató program is, amelyben 600 fiatal vállalhat szerepet tálentumai és lehetőségei szerint.

Ahol a szálak összefutnak

A 2021-es Csillagpont vezérigéje: „Ha a Fiú megszabadít titeket, valóban szabadok lesztek.” Azt hihetnénk, hogy a járvány alatti bezárkózás miatt vált ennyire fontossá a találkozó előkészítőinek a szabadság fogalma, pedig már 2020 januárjában megszületett a következő jelmondat: Szabadon. A szervezők ebben is Isten vezetését élik meg: ő már előre tudta, hogy erre lesz szükség. Ugyanilyen bizonyság, hogy az Első lépés zenekar már azelőtt megírta azt a szabadságról szóló dalt, amely végül az idei témadal lesz, mielőtt tudták volna, mi lesz a CsP témája.

De Isten munkálkodását látja Prikryl Edina Csillagpont-koordinátor abban is, ahogyan Isten érlelte a fiatalokban a szolgálat iránti vágyat az elmúlt időszakban: idén már több önkéntes van a rendszerben, mint ahányan az elmúlt találkozó szervezésének ezen a pontján voltak. Amikor például felkerestek egy művészt, hogy felkérjék a főelőadás illusztrálására, kiderült, hogy évek óta szeretne a Csillagpontra jönni, és nem is kér semmi egyebet a szolgálatáért, csak azt, hogy jelen lehessen. Sok szálon és sokak lelkében készíti Isten az idei találkozót.

Szabadnak lenni nem kell félni

A járványhelyzet annyiban mégis meghatározza az idei CsP-t, hogy a szervezők figyelemmel követik az aktuális kormányzati védekezési szabályozásokat, és a biztonság kedvéért a programok nagy része szabadtéri lesz. De nem csak a fizikai biztonság területén különleges a készültség: az önkéntesek mind az imaháttérrel, mind a lelkigondozók felkészítésével külön odafigyeltek arra, hogy a pandémia okozta szükségletekre, lelki gondokra is legyen válasz.

Tudva azt, hogy lesz, aki a szabadság témájáról a liberális gondolatokra, szabados szexuális életre, önpusztító életmódra asszociál majd, az áhítattartók és szolgálók már az első megbeszélésükön megállapodtak arról, hogy kizárólag a krisztusi szabadságról akarnak beszélni – mondja Prikryl Edina. A félreértések elkerülését egy fogalomtár is segíti, amelyben többek között az is szerepel, hogyan értelmezik a szolgálók a szabadságot. A koordinátor szerint valahol a Csillagpont sajátossága, hogy nehéz vagy pengeélen járó témákat vállal fel a református találkozó minden második évben, de a szolgálattevők odaszánt hite és sokszínűsége a garancia arra, hogy nincs mitől félni. Az igei szolgálók a lelki munkacsoportban egymás vázlatait, gondolatait is látják, együtt készülnek fel, így senki nem „csak a magáét” szólja.

Lutri a létszám, de a református sokszínűség garantált

A szervezés során azt tanulták meg, hogy nyitottnak és rugalmasnak kell lenniük, hiszen bármi előfordulhat. Kellett szervezői találkozót lefújniuk akkor, amikor már a legtöbben úton voltak, és olyan stádium is volt, amikor arra készültek, online kell megtartani a Csillagpontot – meséli Prikryl Edina. Azt mondja, ez az esetlegesség a létszám becslésében is nehézséget jelent. Előfordulhat, hogy a résztvevők kevesebben lesznek a megszokottnál, hiszen rendezvényeken járva tapasztaljuk, hogy sokakban még ott a félelem, de az ellenkezője is előfordulhat: lehet, hogy a fesztiválok elmaradásával és a közösség iránti igény miatt még többen lesznek, mint eddig. Erdélyből  akár ezer fiatal is érkezhet, hiszen az ottani szabályozások miatt elmarad a Válts irányt! fesztivál. „A lelkészeiktől azt halljuk, hogy a fiatalok oltakoznak, és nem lesz akadálya a határon való átlépésüknek. A magyar reformátusság, sőt a kereszténység sokszínűségét meg lehet majd tapasztalni” – foglalja össze a főszervező.

Miért jó a lelkésznek, ha a fiatalja a Csillagpontra megy?

Amióta Csillagpont van, azóta kérdés, miért legyen érdekelt a lelkész abban, hogy a fiatalját vigye vagy küldje a találkozóra. Idén is adott a lehetőség, hogy ki-ki saját maga tarthassa a főelőadást feldolgozó kiscsoportos beszélgetést a saját ifijének. Ezzel nemcsak azért járnak jól, mert a lehető legolcsóbban hoznak ki egy ifitábort olyan fellépőkkel és olyan széles programpalettával, amire egyébként nem lett volna módjuk, hanem azért is, mert kiscsoportvezetőként önkéntesnek számítanak, ezért a részvételük ingyenes, és szállást is igényelhetnek. Ha valaki mégsem szeretné maga vezetni a fiataljai beszélgetését, hanem szívesen bízza ezt azokra a kiscsoportvezetőkre, akik másfél-két éven át készülnek erre az alkalomra, az maga is részt vehet abban az interaktív témafeldolgozó csoportban, amelyet Horváth Levente szervez a lelkészeknek.

A gyülekezeteknek mindenképp érdekük, hogy a fiatal megélje: nincs egyedül a kérdéseivel, az értékrendjével, istenkeresésével, hanem egy több ezer fős közösség tagja. Ez nemcsak bátorító, hanem felszabadító, és hosszú távon akár szolgálatra is ösztönözhet – például bátran viheti és használhatja a saját közössége építésére mindazt, amit résztvevőként vagy önkéntesként elles a találkozón.

Sajnos nem eléggé hangsúlyozott probléma, hogy sok fiatalnak nincsen mintája sem a családi köréből, sem a barátai között arra, hogy alkohol- és drogmentes módon is lehet jól szórakozni. Ezért fontos missziója a találkozónak, hogy ebben ne csak elvárást fogalmazzon meg a résztvevők felé, de példát is mutasson a szervezők, önkéntesek által, ugyanúgy, ahogy az ima fontosságának hangsúlyozásában is. Istennek tetsző, őrá mutató szabadságban és örömben szeretnék megélni a közösséget.

A rutinos Csillagpontra járók számára újdonság lehet, hogy egy egész sátor fog a lelki elcsendesedésre szolgálni imasétával és egyéb lehetőségekkel, illetve, hogy a főelőadást akár dicsőítő módon is feldolgozhatják, nem csak a megszokott kiscsoportos beszélgetések által. Ráadásul idén sikerült saját fűtőrendszerrel rendelkező zuhanykonténereket beszerezni, így nem kell félni attól, hogy – a fesztiválélet kellemetlen velejárójaként – elfogy a meleg víz.

A szerző

Írások

Bella Violetta: Vannak meghatározó sorok az ember életében. Nekem például a „legyek drót, amin az üzenet fut végig”, vagy a „vigyél tovább, mint a lábam tudna menni”. Ezek miatt áll be az ember a sor-gyártó sorba, és próbál maga is újakat készíteni hol sután, hol ügyesebben – lelkészként, újságíróként, anyaként, hídverőként, istenkereső emberként.