Margó

Valahol Európában

– Tiszteletem, Professzor úr! Köszönöm, hogy visszahívtál. Látom, nagyon elfoglalt vagy! Pedig azt mondtad, hogy elmész nyugdíjba.
– El is mentem, de még bejárok az egyetemre óraadónak, hátha még hasznát veszik egy ilyen régi motorosnak. A kórházba is be-bemegyek, de már nem bírok annyit tenni, mint régen. De, Doktor úr, meséld el Te, hogy mi van veled ott a fejlett nyugaton? Megtaláltad a számításodat, Albert?
– Ahogy már beszéltük is, az infrastruktúrára és a környezetre nem lehet panaszom. A fizetés is az otthoni többszöröse. Az idő múlásával ügyeletek száma is kevesebb, mint amikor elkezdtem a klinikán dolgozni. Talán emlékszel Katalinra, aki évfolyamtársam volt az egyetemen. Diploma után nem sokkal összeházasodtunk.
– Nagyon sok fiatalt tanítottam, és már butulok is kicsit. Pedig régen fel tudtam mondani az összes diákom nevét.
– Katalin volt az a vékony, barna kislány, aki mindig úgy meg tudott ijedni, ha kérdeztél tőle valamit, hogy rögtön kiesett a kezéből minden.
– Most már emlékszem, hogy szedegette fel az elejtett jegyzeteit ijedtében. Nem értettem, hogy miért volt ez a rémület, hiszen nagyon jóeszű lányka volt, aki mindig tudta az anyagot. Remélem jól megvagytok.
– Sajnos Katalinnal különváltunk. Nem is tudom, hogy történt, de valahogy egyre jobban eltávolodtunk egymástól. Olyan más lett minden, mint otthon volt. Most egy tőlem 150 km-re lévő kórházban dolgozik, ott is él a gyerekekkel. Kéthetente megyek és elhozom a gyerkőcöket magamhoz. Eleinte nagyon nehéz volt egyedül, de egy ideje már van új párom. Ő is magyar, Szegedről jött és fogorvos. Ő is elvált, így akadtunk egymásra.
– Akkor rendeződött az életed.
– Az azért túlzás! De mesélj Te, Károly bátyám, az otthoni világról. Hogy van a Margit néni? Emlékszem egy-egy konzultáció után a laborban folytattuk a kutatást, ő pedig hozott nekünk szendvicseket. Ha nem lett volna olyan erélyes, biztos reggelig ott maradtunk volna, úgy belemelegedtünk a sejttenyészetek elemzésébe.
– Sajnos a feleségem a tavasszal elment. A gyerekek külföldön vannak, ahogy Te is. Nagyon üres a lakás, sokszor nincs is kedvem hazamenni a kongó, fájó csendre. Inkább dolgozom, hogy hasznára legyek a betegeknek. Sokan azt gondolják, hogy a pénz miatt járok dolgozni két helyre is, pedig valójában a magány elől menekülök. A pénz már rég nem érdekel, a gyerekeim jól vannak, nem szenvednek hiányt semmiben. Én meg megpróbálom segíteni azokat, akik rászorulnak. Albert, remélem tudod, hogy sokáig nagyon haragudtam Rád!
– Miért, mit tettem?
– Éppen ez az, hogy semmit! Tudod, minden tanárnak van egy diákja, akit kiszemel magának, hogy majd neki szeretné átadni a stafétabotot. Te lettél volna az, Albert! De te elmentél külföldre. Megértettem, mert a fiataloknak pénzt kell keresni és családot kell alapítani. Az itteni és a külföldi egzisztencia között nagy szintkülönbség van.
– Nem is gondoltam, hogy ez volt a szándékod, Professzor úr, amikor felajánlottad a tanársegédi állást az egyetem után.
– Pedig ez így volt. 45 év oktatás alatt csak neked kínáltam fel ezt a lehetőséget.
– Én azt gondoltam, hogy ez az annak szól, hogy évfolyam első voltam mindvégig… Most bizony örülnék egy ilyen felkérésnek, de ez a hajó már elment.
– Miért, mi történt veled, Fiam? Ne kerülgesd a forró kását, hiszen nem olyan viszonyban vagyunk mi egymással.
– Csináltam egy műhibát.
– Hogy mit??? Nem hiszem el. Én nem olyannak ismerlek, mint aki felelőtlenül lát neki egy beavatkozásnak. Mondjad el, mi történt!
– Igazából még beavatkozás sem volt.
– Akkor, hogyan lehet hibázni?! Nem értelek.
– Tudod, Károly bátyám, ez egy méregdrága klinika, ahol dolgozom. Itt a betegeknek nem csak jogaik vannak, de még a jogok felett is jogaik vannak. Egy sima szerdai napon esett meg az ominózus eset. Az asszisztencia összeállította a beteglistát, és el is indult a rendelés a maga szokásos módján. Túl voltam 3-4 mammográfiai vizsgálaton, aztán jött néhány kismama is a sorban. Aztán a Goldschmidt házaspár méhnyakrák szűrésre jött. Eleve volt egy kikötésük, hogy mivel az asszony nagyon félt a vizsgálattól, azt szerette volna, hogy a férje is bent maradjon, és bátorításul fogja a kezét. Nem elleneztem, mert itt mindig a betegnek van igaza. A hölgy levetkőzött, és az asszisztencia segítségével elhelyezkedett a vizsgálószékben. Én nem is figyeltem különösebben, mert még az adatokat rögzítettem. Az íróasztalomtól csak annyit láttam, hogy minden megfelelően el van rendezve, és csak rám várnak, hogy kezdjük. A hölgy már javában szorította a férje kezét. Az asszisztens ugyan furcsán intett a szemével, de nem érdekelt, mert a vizsgálat járt a fejemben. Leültem a székemre. Akkor láttam, hogy az eddig nőnek hitt betegnek bizony férfi nemiszerve van. Csak annyit tudtam kinyögni, hogy ez most vicc, mert én csak női betegekkel foglalkozom. Ezzel el is indult a lavina. Kezdődött az ordibálás, kikérték maguknak az én hozzáállásomat, mert ő valójában nő, én pedig megsértettem identitásában. Természetesen nem hagyták annyiban a dolgot. Ebben a felfokozott idegállapotban bementek a klinika vezetőjéhez, aki egyben a tulajdonos is, és jól megfenyegették, hogy jogi lépéseket fognak tenni. Nem tudom, megelégszenek-e valamilyen kártérítési összeggel, vagy a fejem is kell nekik, és ki fognak rúgni, hogy a klinika meg tudja őrizni a hírnevét.
– Nem mondom, szép világ van akkor ott! Láttam vad dolgokat a hírekben, de nem gondoltam, hogy ennyire el van szúrva minden.
– Tudja, Professzor úr, ebben a világban Teremtő döntését mindenkinek simán meg lehet kérdőjelezni, de az egyénét, no azt nem.
– Tudod mit, Albert, gyere haza, majd lesz valahogy! Jó szakemberre, jó orvosra mindig szükség van itthon.
– Bennem is régóta érlelődik ez a gondolat, őrlődöm is rendesen egy ideje. De ez az eset, és a Veled való beszélgetés, azt hiszem, eldöntötte a kérdést. Viszontlátásra otthon!

A szerző

Írások

Mit is írjak magamról? Férj, apa, református... Ezek mind csak címkék és skatulyák. Hiszen minden ember "titok, idegenség, lidérces messze fény". Ha megtisztelsz és elolvasod az írásaimat, jobban megismersz általuk annál, mint amit most elmondhatok magamról. Előre is köszönöm a bizalmadat. Soli Deo Gloria.