Megéled

Zoknik

Érdekes időjárást hozott a nyúl az idei tavaszon, mert ilyenre, mint a mostani, nem is emlékszem. Egyszerre virágzott a nárcisz, a tulipán és az orgona, pedig az utóbbit régen még májusinak ismertük és még véletlenül sem márciusinak. De megéltük azt is, hogy felváltva használhattuk a rövidnadrág szandál szettet az egyik nap, a másikon pedig a bakancs és télikabát volt a soros. Éppen a könnyített öltözet volt rajtam, amiben elmentem a tőlünk nem messze lévő boltba. A vásárlás során összetalálkoztam egy ismerősömmel, aki érdeklődött az állapotom iránt. Mondtam, hogy még sajnos mindig nem az igazi a bokám. Kérdezte, hogy megérzem-e ezeket a sűrű frontátvonulásokat. Sajnos én még nem tartok ott, mivel nálam az állóháború a folytonos. Elbúcsúzott, én meg folytattam a vásárlást. Fizetés után bepakoltam az autóba, és módszeresen átnéztem a blokkot is, mert sajnos üzlettől függetlenül volt már egy-két rossz tapasztalatom ezügyben. Hirtelen ott termett előttem egy madárcsontú, talán ha 160 centis ember, és már mondta is a jól betanult szövegét. Feltette a kérdést:
– Zokni nem érdekeli?
– Nem – feleltem.
– Akkor vegyen parfümöt, vagy hajvágót.
– Nem köszönöm, nem kérek semmit.
– De nézze meg ezeket a zoknikat! – kezdte újra. Ez 100% pamut! – bökött rá az ujjával az címkére.
Unszolásra kezembe vettem a zokni csomót, melyeken a felirat tanúsította a természetességet, de a napfényben csak úgy csillogtak a kínai portéka nylon szálai.
– Nem, köszönöm nem kérem, van nekem elég zoknim.
– Eddig 300 forintért adtam, de magának odaadom 200-ért.
– Nem, annyiért sem kérem! – feleltem.
Az eladó, akit nem az idei tavasz első sugarai barnítottak le, egyből rájött, hogy az emberi kapzsiságra való ráhatással nálam semmire sem megy, mert nem szédültem bele a darabonkénti 100 Ft-os nyereségbe. Ezért új taktikát vetett be. Lemondott az ész és az értelem támadásáról, jöhetett a lélek és a szív elleni offenzíva.
– Tudja, Erdélyből jöttünk, öt gyerekem van. Nincsen semmi pénzünk, kenyérre kellene!
Közben a kezével nyomatékosan a bolt bejárat felé intett. Ez az érv hatott, kifizettem a zokni csomagot (5db). Ahogy elvette a pénzt, azzal a mozdulattal eladó már sarkon is fordult, és az egy sorral lejjebb álló autósnak kezdte el árulni a portékáját. Shakespeare óta tudjuk, hogy színház az egész világ, és minden férfi és nő szerepet játszik benne. 

Az üzletben a felek próbálják kihozni a maximumot saját maguk számára. Itt is ez történt. Az eladó megszabadult a zokniktól, én pedig kaptam 200Ft/db áron 5 zoknit. Tehát az eladó nyeresége jó, ha meg van 100 Ft/db. Akkor most úgy néz ki, hogy engem becsaptak? Nem én lettem a károsult, mert sokkal többet kaptam, mint elsőre gondolnánk. Kereskedelmet is tanultam, és kaptam hozzá egy egyszemélyes stand up-ot, melyet generációk hosszú sora tökéletesített. Figyelhettem a csak nekem szóló előadást, az eladás ösztönzési rendszer kikristályosodott mozzanatait, mindezt egy színházjegy töredékért, sőt még kaptam 5 pár zoknit is emlékbe. De, ha ez még mindig kevés lenne valakinek, megteremtették számomra a lehetőséget, hogy segítsek 5 éhező gyereknek. Most a szkeptikusok valószínűleg azt mondják, hogy tuti biztos, hogy az eladónak egy gyereke sincs, nemhogy 5. Ki kell ábrándítanom őket, mert az eladó szemei nem arról vallottak. Persze ettől még a gyerekek száma valójában bizonytalan.

De igazából nem a segítséget nyújtót csapják be sosem, mert nem neki kell majd elszámolni sem a lelkiismeretével, sem pedig Isten előtt. Sajnos sokan nem is érzik át annak a súlyát, amit ilyenkor a vállukra rak a Gondviselés, és inkább csak a mának, és főként a maguk javára élnek. Mert nagy a különbség a mindenáron szerezni akarás, a mások kárára is történő önzés, és az újjáteremtett lélek építő, másoknak segítséget adó ereje között. Ez utóbbi esetén ugyanis az egyén le tudja győzni saját egóját, hogy képes legyen szolgálni a felebarátját, a közösséget.

A szerző

Írások

Mit is írjak magamról? Férj, apa, református... Ezek mind csak címkék és skatulyák. Hiszen minden ember "titok, idegenség, lidérces messze fény". Ha megtisztelsz és elolvasod az írásaimat, jobban megismersz általuk annál, mint amit most elmondhatok magamról. Előre is köszönöm a bizalmadat. Soli Deo Gloria.