BlogHittem, azért szóltam

A jog mint a keresztényüldözés leple

Mint ismeretes, Päivi Räsänen finn parlamenti képviselőt, volt belügyminisztert a Helsinki Kerületi Bíróság felmentette. Ám hiába a felmentő ítélet, az ügyész fellebbezett, s az ügy akár az Emberi Jogok Európai Bíróságáig is eljuthat. A nagy port kavart per jelenlegi szakaszáról maga az érintett számol be a reformatus.hu-n egy beszélgetésben, amelyet Wéberné Zsikai Mária készített. A perről és a felmentő ítéletről a reformatus.hu itt és itt adott tájékoztatást. Nem ismertetem a most megjelent egész interjút, el kell olvasni, csak egy kérdés-feleletet idézek, mert mondandóm szempontjából ez a fontos:

„Mi lesz a következménye, ha az ügyésznek adnak igazat?

Nagyon veszélyes következménnyel járna, nemcsak rám, de az egész keresztyénségre nézve is Finnországban és Európában, mert precedenst teremtene. Azt jelentené, hogy többé nem lehet szabadon idézni a Bibliából, nem lehet terjeszteni és kimondani, hogy egyetértek vele. Nem más lenne tulajdonképpen ez, mint keresztyénüldözés.”

Päivi Räsänen pontosan kimondja a lényeget. Ebben a történetben a jog úgy jelenik meg, mint amely alkalmas arra, hogy keresztény tartalmakról végső ítéletet mondjon, s ha kell, azok nyilvános kommunikációját szankcionálja. A jog úgy funkcionál, mint valamiféle megfellebbezhetetlen és megkérdőjelezhetetlen végső érv, amely úgymond független és objektív, emberek felett áll, abszolút és vitathatatlan. Ha tehát a jog mondja ki, hogy nem szabad a Bibliát idézni, akkor immár nincs mire hivatkozni, nincs hova fellebbezni.

Az egészben az a megdöbbentően hamis, hogy „a jog” elvont fogalma önmagában nem létezik. Az egy üres és tartalmatlan fogalmi konstrukció mindaddig, amíg a jogértelmező tartalmat nem rendel hozzá. A jogot is emberek alkotják, s nem létezhet olyan jogrendszer, amely ne fejezne ki valamilyen eszmeiséget. Mégpedig a jogalkotó eszmeiségét. A jog mögött mindig világnézet áll, még akkor is, ha az emberi elme képes létrehozni és elgondolni “a jog” minden emberi vonatkozástól független képzetét. Önmagában vett jog nincs.

A független jog hamis képzete tökéletesen alkalmas arra, hogy vele nagyon is világnézetileg motivált hatalmi akaratot lehessen leplezni. Päivi Räsänen perében erre történt kísérlet. Itt valójában egy kereszténységellenes kezdeményezésről van szó, a „független jog” álruhájába öltöztetve.

Csak remélni tudjuk, hogy Päivi Räsänen-t végleg felmentik. Ha ugyanis nem ez történik, s a kereszténységet elnémítják, akkor az kimeríti a keresztényüldözés fogalmát. Ráadásul a jog leple alatt.

(Fotó: Todoroff Lázár/reformatus.hu).

A szerző

Írások

A ma „baloldalinak” és „liberálisnak” nevezett eszmék elleni, nyíltan keresztény-konzervatív közéleti írásaim a reposzt.hu archívumában és ezen az oldalon a Hittem, azért szóltam c. blogban, néha a Facebookon olvashatók. Református lelkész vagyok, egyházi tisztségeim az illetékes felületeken könnyen megtalálhatók.