Margó

Fél, mint Zacher Gábor az ELF Bar füsttől

Kis piros rudat szorongat a tanárnő a kezében. A végén sípjellegű íves műanyag fogantyú.  Azzal int le.
– Ezt nézd meg!
– Mi ez? – ezt én kérdezem.

Bennem a vasalótalp tisztításához használt citromos rúd képzetét kelti, amit ki kell tolni a műanyag kis fogantyú segítségével a műanyag rúdból, és a forró talpra kell kenni. Majdnem ki is mondom, mire hallom, hogy ELF BAR.

Okosabb nem lettem. De legalább ötletem volt így a fociszezon idején. NATIONALELF. Nemzeti tizenegy, nemzeti csapat. Igaz, ez németeknél téma, de játszottunk velük. A bar meg fosztóképző. Akkor ez valami drukkoló síp, ami a dicső focicsapatokra támadó idegen hordákat semlegesíti, azaz megfosztja a tizenegytől. A tizenegyestől, vagy a tizenegy játékos valamelyikétől? Mindent nem tudhatok. Jó elképzelésnek tűnt.

– Manórúd! Elektromos cigi. Eldobható. Most vettem el egy ötödikestől.
– Eddig is cigiztek. Nem? Valami újabb kis kütyü. Biztos nem vészes. – legyintettem egyet.

Majd délután olvasom, hogy Zacher Gábor egy új járványt jelentett be. Rákattintok. Ennek a fele se tréfa. ELF BAR járvány.

Nem tudható hol gyártják, de valószínűleg Kínában biztos és mindenképpen. Az USA és Nyugat-Európa fiatalságát legyűrte, most pedig a magyar középiskolásokat szorongatja. De ahogy az ábra mutatja az általános iskolásokat is.

Illegális, mert nikotint tartalmaz, amit csak kijelölt helyen lehetne árusítani zárjeggyel. Ugyanakkor az összetétel nem ismert. De a neten megszerezhető.

Úgy hirdetik, hogy „Nem tartalmaz kátrányt. Nincs veszélye annak, hogy 4 ezernél több vegyi anyagot juttasson a szervezetébe, amit a klasszikus cigaretta állít elő. Nincs tűzveszély, használható beltérben. Ideális leszokáshoz”

Azonban úgy tűnik, hogy inkább ideális a rászokáshoz. Mert ahogy Zacher Gábor mondja, a nikotin az egyik legintenzívebb függőséget okozza egy ember életében.  Ehhez még az is jön, hogy glicerideket tartalmaz, amitől édeskés, és amikor a használó megszívja, akkor az édes íz és a mellé adott aromaanyagok kellemes érzetet adnak. Nem büdös, nem keserű.
Ebben van a veszélye is. Nikotin és aeroszol, amely ismeretlen eredetű. Bár vizsgálják, és eddig nem túl szép a kapott anyagok sora. Polietilén-glikollal, növényi glicerin, aldehid, keton és észter vegyületek, amelyek mérgezők és gyulladást okoznak a szervezetben. Gyulladást okozhat az agyban, vastagbélben, és a gyomorban is.

Az adagok. A legkisebb élettartamú, 600 slukkos, 2 százalékos Elf Barban 20 mg nikotin van, ami kettő vagy két és fél doboz cigarettáénak felel meg. Van olyan manórúd, amely méretre és nikotintartalomra is nagyobb, így tizenhat doboz cigarettának felel meg. Életveszélyes, mert nehéz beosztani. Míg a cigaretta leég, itt ez nem fordul elő. Amíg tart, szívható.

Legálisan beszerezhető a netről, mert nincs szabályozva. Bár van rá ígéret. Egészségesnek hazudott. Kívánatos, mert jó élményt ad. De mindent összevetve az egészségre több kockázattal jár, mint a Forma 1-ben, egy zajló futam idején bóklászni a pályán pár percet. Ez biztos elüt.

A veszély óriási. Jó élmény, beszerezhető, menő, és nagy adag függőség, mérgezés, nem szabályozható nagy adag. Ezek keveréke sohasem hozott még semmi jót. Paradicsomnak álcázott pokol.

Most, hogy így személyesen is találkoztam vele, már nem vicces.

A szerző

Írások

Soós Szilárd a nevem. Református lelkész vagyok. Mivel a „nincsen benne állandóság” világhoz tartozom, örök változás. „Amikor gyermek voltam, úgy szóltam, mint gyermek, úgy gondolkodtam, mint gyermek, úgy értettem, mint gyermek; amikor pedig férfivá lettem, elhagytam a gyermeki dolgokat. Mert most tükör által homályosan látunk, akkor pedig színről színre; most töredékes az ismeretem, akkor pedig úgy fogok ismerni, ahogyan engem is megismert Isten.” 1 Korinthus 13, 11-12