Megéled

A paradoxonok évszázada

Akármerre is néz az ember ebben a „szép, új világban”, mindenhol azt tapasztalja, hogy hatalmas ellentmondások vannak. És ezeket a paradox helyzeteket próbálják normális valóságként feltüntetni. Egyre gyakrabban hangsúlyozzák az egyén szabadságjogait, melyek mindenek felett valók. Túlharsogják a teremtés normalitását, mikor pl. a nemváltást, mint hasznos és követendő lehetőséget reklámozzák. Nekem erről két dolog szokott eszembe jutni. Az egyik és legfontosabb, hogy az Úr jobban tudja, mi miért van, és miért kell valaminek úgy lennie, ahogy van. A másik egy sztori, melyet a neten olvastam a hajó és a világítótorony esetéről:
Amerikaiak: „Az ütközések elkerülése érdekében kérjük, változtasson irányt északra 15 fokkal.”
Kanadaiak: „Azt tanácsolom, hogy az ütközés elkerülése érdekében változtassa meg pályáját 15 fokkal délre.”
Amerikaiak: „Én az amerikai haditengerészet hajójának kapitánya vagyok. Ismétlem, változtasson irányt. „
Kanadaiak: „Nem. Ismétlem, sürgősen Ön változtasson irányt. „
Amerikaiak: „Ez a Lincoln repülőgép-hordozó, az amerikai atlanti flotta második legnagyobb hadihajója. Három cirkáló, három romboló és számos támogató hajó kísér bennünket. Követelem, hogy változtassa meg az irányt északra 15 fokkal, különben kénytelenek vagyunk megtenni a szükséges lépéseket a hajónk biztonságának érdekében. „
Kanadaiak: „Ez meg egy világítótorony, szóval csináljon, amit akar!”.

Ebben a történetben benne van a mai ember gondolkodásmódja, aki erőből akar mindent megoldani.  A végén mégis rá kell jönnie, hogy a fizikai határokat nem lehet legyőzni, hiába is hitte el magáról, hogy milyen hatalmas.

George Floyd halála óriási nemzetközi felháborodást kiváltó incidens volt Minneapolisban, az USA Minnesota államában 2020. május 25-én. Az esetet úgy tüntetik fel, mint a fehér erőszaknak és a rendőri brutalitásnak kicsúcsosodását. De ki volt ez a George Floyd, mit is tudunk róla? Nem igazán volt példamutató, ha szépen akarok fogalmazni, mert igazából egy drogos bűnözőt emeltek piedesztálra. Halálát is részben annak köszönheti, hogy ellenszegült a rendőri intézkedésnek. De miért kellett belőle példaképet csinálni? Mert addig lehet használni, amíg ki nem fárad a story. Sok amerikai könnyen tud azonosulni ezzel a szereppel, akik bármikor bárkit hibáztatni tudnak önmagukon kívül, mert őket a sors üldözi. A térdepelésben az áldozattal való közösségvállalást hirdetik, pedig csupán az ördög jól bevált fegyverét használják, mégpedig a bűntudat ébresztést.

Már nem hallunk Martin Luther King baptista lelkész, polgárjogi harcosról, aki méltán lehetne most is ennek a küzdelemnek a jelképe. Az ő célja a fehérek és a feketék jogi egyenlőségének, a feketék hátrányos megkülönböztetésének megszüntetése volt. Martin Luther King 1968. április 4-én Memphisben (Tennessee) merénylet áldozata lett, agyonlőtték. Az ő hatására alakult ki a pozitív diszkrimináció az afroamerikaiakkal szemben az USA-ban pl. a továbbtanulás terén. Persze vissza lehet vezetni az x+1 a sokadikon generáció fájdalmát a rabszolgatartásig, de sohasem nevesítik konkrétan, hogy kik voltak azok, akik embertársaikon nyerészkedtek.

A kommunista világban békeharcot vívtak a keleti blokkban lévők megfegyelmezésre, de a nyugati oldal sem maradt alul saját eszméi terjesztésében, és a mai napig is exportálják a demokráciát mindenfelé a világban úgy, hogy a helybéliek majd belepusztulnak ebbe a fene nagy szabadságba. De a fejlett nyugat ezt is meghaladta már a „megelőző válaszcsapás” kitalálásával. Most már indok nélkül, pontosabban „ha van sapkád vagy nincs sapkád” indokkal le lehet rohanni országokat. Az USA az őshonos indián lakosság kiirtásából született, és fennállása óta folyamatosan háborúban áll több kontinensen is, pedig mindig a békét, demokráciát, és nem utolsósorban a szabadságot hirdeti.

Nevetséges, hogy milyen könnyen elítélnek embereket, mert valódi szőrmebundát hordanak. Azonnal rájuk sütik az állatkínzás szégyenbélyeget. Eközben senki nem ítél el egyetlen fegyvergyártót sem, hogy a halált árulja. Sőt ott tartunk, hogy a húsfogyasztás sem követendő, hacsak nem valamilyen féregről van szó, mert az persze jó és elvárt. Ott tartunk, hogy tudtunk nélkül és akaratunk ellenére porrá darált bogarakat raknak az élelmiszereinkbe, állati szövetek szaporításával “műhúst” állítanak elő a laboratóriumokban. És, ugye, ez egészséges?!

A diesel autót ki kell tiltani Európából, mert környezetszennyező, de az LNG-t (cseppfolyósított palagázt) hozó hajó annyira zöld, hogy már nincs is rá jelző. Egy teherhajó 7 tonna gázolajat fogyaszt óránként, ami sokkal nagyobb terhelést jelent a környezetnek, mint 50 millió személyautó. A világ 15 legnagyobb teherhajója több káros anyagot bocsát ki, mint a világ 760 millió autója összesen – derült ki a Dán Környezetvédelmi Ügynökség egyik tanulmányából. Ne felejtsük el azt sem, hogy az Európai Unió a Föld 2, 83%-át teszi ki, tehát „tényleg nagy ráhatással” lehet a globális felmelegedésre.

A kártyában nem véletlenül hívják az osztót bankosnak, mert ő adja ki a lapokat, amelyekkel játszani lehet. Ha elfogy az osztó pénze, akkor váltót vagy apportot (tárgyat) szolgáltat be fedezetnek. De ha elfogy a fedezet, akkor más lesz a bankos. Az USA, mint nagyhatalom pl. fedezet nélküli papírokat, pénzeket bocsát ki, mert neki lehet. Azért van az erős hadserege, hogy ha valaki kéri a jussát, akkor választhat az ólom és a papír között.

Érdekes az is, hogy mindig a kicsiktől várják el a törvények betartását és a mások segítését. Megnéztem az árfolyamokat, 2023.01.17-én 1 euró 39,91 ukrán hrivnyát ért, bezzeg nekünk 1 euroért 399,5 magyar forintot kellett fizetnünk, ez volt a hivatalos árfolyam. Ez alapján az ukrán gazdaság minimálisan 10-szer jobban áll, mint a magyar. Akkor miért is kell nekünk segíteni őket közös EU-s hitel felvétellel??? De mi a valóság? Ukrajnában valós gazdasági tevékenység nincs, helyette államcsőd és háborús pusztítás van. Ráadásul hatalmas a korrupció is, de ez nem újdonság náluk.

A G7 országok magukat tartják a világ gazdaságilag legfejlettebb államainak, pedig igazából az a közös bennük, hogy minden GDP-jükhöz mérten jóval 100% feletti adóssággal küzdenek.

Lassan elborít mindent a szemét, mert a teljes mennyiségnek jó, ha 40%-a lesz újrahasznosítva. A 60% pedig szennyezi az élővilágot. Nem lehetne a kibocsátási oldalon megállítani ezt a tendenciát? Nálunk kibélelt gödrökbe rakják a szemetet, majd rekultiválják. Olyan, hogy tökéletes bélelés nincs, mert minden mozog, süllyed, és ezáltal reped, szivárog a talajvízbe a szemét leve. A pár centis földréteg, melyen kizöldül a fű, csupán optikai tuningnak jó. Aztán ott folyik a szemétdomb völgyében a „tiszta vizű” patak, melyet tóvá is duzzasztanak a kikapcsolódást keresők kedvéért. Halat is telepítenek bele, hogy örüljenek a horgászok a zsákmánynak. Mert a halfogyasztás egészséges.

Dicsőítik a szingliséget mint követendő életstílust. Nem kell gyereket vállalni, mert az plusz egy ökológiai lábnyomot jelent. Pedig az ember társas lény, és az új generáció lenne a jövő záloga. Inkább legyen a gyerek helyett kutya, macska vagy bármilyen állat, nem kell a túlzott felelősségvállalás, mert sérül az „ÉN és csakis ÉN” hozzáállás.

„Minden érték, még az élet értéke is viszonylagossá vált. Eltűnni látszik a jó és rossz kategóriája, és az ember már nem Istennek, hanem csupán saját magának a képmása. A relativizmus dogmatizmussá válik, mely azt hiszi magáról, hogy az ész végső megismerésének birtokában van, és joga van ahhoz, hogy önmagán kívül minden egyebet az emberiség túlhaladott stádiumának tekintsen.” (XVI. Benedek pápa)
A gonoszt csak úgy lehet megállítani, ha lebontjuk álcáit, mert legtöbbször valami magasztos mögött rejtőzködik: liberalizmus, szeretet, tolerancia vagy demokrácia. Soha nem a szavakat kell figyelembe venni, ha nem a mögöttes szándékot, érdeket és a kifejtett hatást.  A gonosz mindig el akar venni valamit tőlünk pl: szabadságunkat, akaratunkat, jogainkat stb. Egyedül az Úr akar adni a szeretet erejével.

Isten, haza, család! – ez a megoldás és egyedüli kiút ebből a borzalomból.

A szerző

Írások

Mit is írjak magamról? Férj, apa, református... Ezek mind csak címkék és skatulyák. Hiszen minden ember "titok, idegenség, lidérces messze fény". Ha megtisztelsz és elolvasod az írásaimat, jobban megismersz általuk annál, mint amit most elmondhatok magamról. Előre is köszönöm a bizalmadat. Soli Deo Gloria.