Kézműves

Áldozócsütörtöki felhő

Itt járunk húsvéttól távolodva, pünkösdhöz közeledve, és beköszönt a szinte észrevétlen áldozócsütörtök ünnepe, Jézus Krisztus mennybemenetelének napja. Nem piros betűs ünnep a naptárban, pedig hatalmas dolgot ad hírül.
A mennybemenetel eseményéről Lukács evangéliumában és az Apostolok cselekedeteiben is olvashatsz. Ez utóbbiban van egy szimbólum, ami tulajdonképpen már az Ószövetségben is Isten jelenlétét hangsúlyozta: a felhő. „Miután ezt mondta, szemük láttára felemeltetett, és felhő takarta el őt a szemük elől.” – mármint a tanítványok szeme elől (ApCsel 1,9).


Fülpálcika segítségével pöttyöző technikát alkalmazva, egy ablakba akasztható felhőt készítünk. Két talpat is pöttyözhetünk rá, amik emlékeztetnek bennünket Jézusra. Hisz a felemelkedő és távolodó Jézusból tanítványai egy idő után csak ennyit láttak, végül felhő takarta el Őt.

Ezekre a dolgokra lesz szükség:

 • vastagabb, színes papírlap (A/4-es méret),
 • grafitceruza,
 • olló,
 • akrilfestékek (sötétkék, világoskék, fehér, barna, vagy zöld, piros, sárga),
 • 4 vizestálka,
 • fültisztító pálcika,
 • háztartási gumi,
 • lyukasztó,
 • madzag.

A készítés fázisait megtalálod a fotókon, és az alatta olvasható leírásokban. Kezdjünk hozzá!

 1. A színes A/4-es lapra grafitceruzával felhőt rajzolunk, ügyelve, hogy minél nagyobb területű legyen. A papírlap vastagsága fontos, de a színe nem. A mintaképen márványos, kék papír látható, de bármilyen színű lehet, hiszen a festék teljesen befedheti.
 2. A ceruzavonal mentén körbevágjuk.
 3. Tálkákba akrilfestéket öntünk. Gyors száradás miatt az akril a legjobb, várakozás nélkül lehet a festékeket egymás után használni, nem folynak össze a színek. (Szükség esetén temperával dolgozhatunk, végszükség esetén vízfestékkel is megoldhatjuk, de akkor várni kell a száradásra.) Sötétkék, világoskék, fehér festékeket használunk a felhő elkészítéséhez. A talphoz barnát veszünk igénybe. Ha nincs barna színű festékünk, akkor „reggae színekből” kikeverhetjük: zöld + piros + sárga. Fülfisztító pálcikákat három kis kötegbe összegumizunk, illetve a barnához csak egy szál pálcát készítünk elő.
 4. A papírfelhőt sötétkék festékkel gomolyszerűvé tesszük a pálcaköteg lenyomat alkalmazásával.

5. Világoskék nyomatokat keverünk a sötétkékek közé.
6. Fehér lenyomatokkal kitöltjük az üresen maradt helyeket.
7. Lyukasztóval vagy ollóval középen fent lyukat készítünk, és madzagot bújtatunk bele a felakasztáshoz.
8. Egy pálca segítségével, barna festékkel talpakat pöttyözünk a felhő bármely részére. Derengőbb hatást érhetünk el, ha nem sűrűn pöttyözünk.

Ha elkészültél, kiakaszthatod az ablakba, és még borús időben is felderít, mert eszedbe juttatja, hogy Jézus a mennyben helyet biztosít számodra.

A szerző

Írások

A szó historikus és attitűd-képző értelmében is dunántúli református vagyok. Egy városi lány falusi lelkészként, aki még mindig szeret nevetni, csak egyre kevesebbszer tud. Az irónia és cinizmus elkerülése érdekében kevesebb a saját gondolat nyilvános sorjázása, helyette előtérbe kerül az interjúalanyok megszólaltatása. Interjúim történelmi lenyomatok az online időbélyeg korában, s remélem, kiderül belőlük, hogy jó dunántúli reformátusnak lenni.