Megéled

Legyenek láthatóvá tetteid szolgáidon

A felszínesség, a tartalom nélküli hit hogy roppan össze egy pillanat alatt ha nyomás éri? Hát épp úgy, mint az a sörösüveg, amiben pici vizet forralva a pára kiterelte a levegőt, majd egy hirtelen mozdulattal a hideg vízbe átemelik. Semmi másra nem jellemző hanghatással roppan össze a sörösdoboz magától.

Mészáros Péter nem először mutat be a láthatatlan, a hit világába tartozó igazságokat fizikai kísérletek segítségével. A Győr-Szabadhegyi presbiter hivatását tekintve fizika tanár és lelkes tudomány népszerűsítő. Nem mellesleg Öveges József, a tévés kísérleteiről ismert piarista szerzetes hagyatékából néhány banános doboz tartalmát ő dolgozta fel, így folytatva azt a hagyományt, ahogyan hívő emberek a teremtés törvényeire csodálkoztatják rá a tátott szájú hallgatóságot.

Még egy egyszerű példa a tárházából: Péter egy csappal elzárható cső végére két felfújt lufit húzott, egy kisebbet és egy nagyobbat, míg a csap zárt állásban volt. Kérdezte, mit gondolunk, mi történik, ha kinyitja. Mind úgy tippeltük, hogy kiegyenlíti egymás a két lufi, és valami nagyjából közepes gömb lesz a cső két végén. Ám meglepetésünkre, ahelyett, hogy ez történt volna, a pici lufiból röppent át az összes belefújt levegő a már egyébként is nagy lufit táplálva. Mi történt? Nem számoltunk a felületi feszültséggel. Kihagytuk a számításból azt a tapasztalatunkat, hogy mennyivel nehezebb egy lufiba az első pár levegőt fújni, és mennyivel könnyebb, amikor már kitágult, amikor már nagyobb a felület.

Ilyen számításokkal teli az életünk: kiszámoljuk az életünket töviről hegyire, bonyolult sokváltozós képleteket gyártunk a boldogulásunkra, talán még a gyermekünkére, unokánkéra is. Csak ha kihagyjuk Istent a számításból, könnyen megtréfálhat bennünket a valóság. Mert Isten tudott olyat tenni a népe életében, ami kiszámíthatatlan volt: tengert választani szét… szimpla zajongással nyerni meg nehéz csatát a népnek…kis csapattal nyerni meg nagy elleni küzdelmet.  Ilyen lehet az adventünk, ha nem mi akarjuk kisajtolni belőle azt, amit mi szeretnénk, hanem teret adunk Istennek benne cselekedni, felülírni elvárásokat, meglepni.

Az utolsó illusztrációként Péter azzal zárta a győrújbaráti gyülekezetben tartott adventi estét, hogy lézert és füstgépet vett elő. A füstgép páráján láthatóvá vált, visszacsillant a lézer fénye, így már nem csak a végpont, de az egész út láthatóvá vált. Adventben az az üzenetünk, hogy készítsük az Úrnak útját. Hogy tegyük láthatóvá a láthatatlant, a tetteit rajtunk, bennünk. Talán csak páracseppek vagyunk, gomolygunk, de ha rajtunk láthatóvá válik a fény, már nem hiába gomolyogtunk a történelemben 30-60-90 évet.

A szerző

Írások

Bella Violetta: Vannak meghatározó sorok az ember életében. Nekem például a „legyek drót, amin az üzenet fut végig”, vagy a „vigyél tovább, mint a lábam tudna menni”. Ezek miatt áll be az ember a sor-gyártó sorba, és próbál maga is újakat készíteni hol sután, hol ügyesebben – lelkészként, újságíróként, anyaként, hídverőként, istenkereső emberként.