Ismerjük meg

Menjünk újra templomba!

A Zsinat Elnökségi Tanácsa határozott a május 2-i nyitásról. Felhívja a figyelmet, a járvány még velünk van, így ezt józanul, megfontoltan és valamennyi járványügyi intézkedést szigorúan betartva hajtsák végre. A Móri Református Egyházközségben közel fél éve nem volt istentisztelet. Veres Péter lelkipásztort kérdeztük, hogyan élték meg a zártságot, és hogyan készülnek a nyitásra.

Zsúfolt délutánja volt Veres Péternek. Temetési és esküvői megbeszéléseket is tartott, és szervezte az újra induló egyházlátogatásokat. Esküvői megbeszélés utoljára januárban volt, akkor még nagy bizonytalansággal tervezték az időpontokat, most már bátrabbak ezen a téren. Idén a járványhelyzet miatt már maradt el esküvő.

A két járványhullám közötti időben tartottak istentiszteleteket. A tavalyi nyitáskor azt tapasztalta, hogy nem volt robbanásszerű visszatérés, lassan kezdtek újra jönni a hívek a templomba. A vírushelyzet előtt, átlagos időben 100 körüli testvér vett részt az istentiszteleteken. A második hullám és lezárás idejére 70-80 fő tért vissza a templomba. Aztán újra be kellett zárni a kapukat.

Csaknem hat hónapja nem volt már istentisztelet náluk. A Móri Városi Televízió felajánlásával élve készültek a tv-be „istentisztelet-szerű” programok, amik aztán az internetre is kikerültek.

– Ezek – mondja Veres Péter – nem istentiszteletek, mert én úgy gondolom, hogy nem tudunk istentiszteletet megélni online közösségben. Viszont minden vasárnap van egy igemagyarázat, ami mellé odaillő énekeket is választunk, de a műsorban nincs imádság (bár az ének önmagában is imádság) és áldás. Népszerűek ezek az igemagyarázatok, több százan követik, – folytatja a lelkész – jönnek is visszajelzések, személyesek is, hogy mit jelentett, mire hívta fel egy-egy testvér figyelmét.

Tavaly nyáron fokozatosan álltak le az online közvetítésekkel, hogy visszaszoktassák az embereket a templomba. A lezárás „kényszerszabadságát” igyekezett a maga hasznára fordítani

 – Ha valaki ezt a helyzetet jól tudja kezelni, az töltődni tud belőle. A rengeteg szabadidőben, a kertben, a parókián, és persze a családban erre nagyon sok lehetőség van, ha odafigyelve kezeli azt az ember. Azt is meg lehet csinálni, amire máskor nincs idő.

Mindezek mellett abnormális helyzetnek tartotta a bezártságot, még ha ki is lehetett értelmesen tölteni azt az időszakot. Látott maga körül olyanokat, akik igyekeztek így megélni, de olyanokat is, akik magukba fordultak. Akárhogy is, de jó, hogy ismét eljött a nyitás ideje.

– Készülünk a nyitásra – tervezi a jövőt Veres Péter. –  Egy idős kollégám, Németh Gyula mondta egy alkalommal, hogy a jó gazda nem a lejtő tövében abrakol. Tehát ez egy folyamatos készenlét, amiben lennünk kell. Ennek vannak kézzelfogható megnyilvánulásai is az életünkben, ilyen az, amikor vasárnap istentiszteletre megyünk. Az ünnepet, a kicsi húsvétot hétről-hétre megtartjuk. Nagyon hiányzott, hogy nem úgy indult a hét – mert nem úgy zárul, hanem úgy indul -, hogy együtt vagyunk az istentiszteleten.

A második nyitásnál se számít óriási robbanásra, bár május 2-a egyben anyák napja is lesz. Hagyomány, hogy ezen az ünnepi alkalmakon mindig tartanak köszöntéseket, a gyerekek szerepelnek. Most is készülnek ilyennel, de csak zsugorított formában. Közeledik a konfirmáció, és jó reménységgel addigra sikerül elérni a családokat. A városban az iskolai hitoktatásnak köszönhetően átlagban húsz gyermek konfirmál.

A templomudvar takaros rendben van, az aktív gyülekezeti tagok munkáját dicséri. A templomot is felkészítették a vasárnapra. Egy édesanya, a fia emlékének felajánlva, adományozott a gyülekezetnek egy új Úrasztala terítő készletet, ami már ki is került. A hely tehát ékesen és szépen várja a testvéreket, ami közös készülés eredménye, és ezt is áldásnak tartja a lelkész:

– Nem újraindul, hanem folytatódik a gyülekezeti élet, mert nem ért véget a lezárással, most csak visszakerül a normális kerékvágásba.

És az igemagyarázat is egy folyamat. A vasárnapi prédikációk igei részei a bibliaolvasó kalauz szerint haladnak, és ez folytatódik most vasárnap is:

Nagyon izgalmas ez is. Az Apostolok cselekedeteiről írt könyv a mostani Újszövetségi üzenet, és folyamatosan az ősegyházi élet ottani kihívásai vannak a középpontban. Ez nagyon aktuális, összecseng a mai helyzettel, ahogy az apostolok, vagy éppen Pál küzdenek a gyülekezetek indítása körül. Ez most egészen aktuális téma. Most vasárnap is ez lesz a fókuszban – mondja Veres Péter, majd invitálja a híveket a vasárnapi nyitásra:

Menjenek minél többen templomba mindenhol, Móron, Csetényben, Veszprémben, az egész Dunántúlon, mindenhol az országban. Jöjjünk, mozduljunk meg! Egészen más egy kamerának beszélni, vagy látni az Igével együtt élő gyülekezetet, még a maszk mögött is látható azonnali reakciókkal. Jöjjünk, éljük meg közösen azt, ami az üzenet!”

A szerző

Írások

A folyvást változó közegben a mulandó dolgok közt megtalálni az örökölt örökérvényűt és le nem venni róla a szemünket. Az ideológiák kusza terén ebben az avítt konzervativizmusban radikalizálódik lázadó lényem.