BlogHittem, azért szóltam

Semmi kedvem cenzúrázni magamat, aláírtam az Evangelikál Csoport Nyilatkozatát

Nemrégiben egy németországi lelkipásztorral beszélgettem, aki bizalmasan elmondta, hogy őt mélységesen felháborítja az LMBTQ ideológia már-már általánosan elfogadottá vált egyeduralma, de nem mer ellene szólni, mert abban a pillanatban megbélyegeznék, mint olyan keresztényt, aki gyűlölködik, akiben nincs szeretet, aki kirekeszt, aki megtagadja a vele egyet nem értőktől az emberi méltóság jogát.

Így működik ez. Ha az a kérdés, hogy vajon miként jutott a nyugati kereszténység oda, hogy már a hangját is alig lehet hallani, akkor a sokféle ok közül nagy valószínűséggel ki kell emelni egyet: az öncenzúrát. Ne felejtsük el: nyugaton nem tankokkal némították el keresztények millióinak a hangját, hanem a kereszténységellenes tudatipar hihetetlenül profi módon szervezett eszközeivel, s ez a lopakodó propaganda szinte észrevétlenül idézett elő egy olyan helyzetet, hogy az alapvető keresztény értékek melletti kiállás ma már szalonképtelennek tűnik fel. Aki mégis megteszi, pláne, ha olyan nagy befolyással bír, mint például J.K. Rowling, azonnal megindul ellene a hadjárat. A megfélemlítésnek ilyen látványos eszköze éppen elégséges ahhoz, hogy a privát szférában még hitvalló keresztények millióinak hangját némítsa el. Miközben tehát az agresszív, szélsőségesen liberális ideológia ezerrel nyomul, sikerült azt is elérnie, hogy a keresztény-konzervatív közvélemény némán hallgat, cenzúrázza önmagát, attól való féltében, hogy megbélyegzés, démonizálás áldozatává válik. Így jött létre a szemünk láttára egy Európa, amely gyökereiben, társadalmi mélyrétegeiben még nagyrészt keresztény. Csakhogy gyáva. Ez a kukkoló kereszténység, amely már nem mer kiállni hitéért, s nem lesz világbotrány abból, hogy itt már mindenkinek az érzékenységéért ki kell állni, kivéve, ha a kereszténységről van szó.

S itt van most az Evangelikál Csoport Nyilatkozata, amely nem átall aláírásokat gyűjteni. Már hallom a kétkedő hangokat, hogy minek ez, meg egy ilyen kiállás csak mélyíti a szakadékot, nem segíti elő a párbeszédet, stb.stb. Nos, pont így működik az öncenzúra. Természetesen senki sem akar háborút. Én sem. Legyen béke. De ha a békének egy olyan liberális világkép uralomra jutása az ára, amely nyíltan megtagadja a keresztény alapértékeket, akkor lehet, hogy lesz ilyen-olyan béke, csak a kereszténység számolja fel önmagát. Aki meg még megmarad hagyományos kereszténynek, az kussolhat.

Nagyon örültem a magyarországi egyházak történelmi jelentőségű kiállásának.  Most pedig üdvözlöm az Evangélikál Csoport Nyilatkozatát. Aláírtam. Elég volt. Semmi kedvem cenzúrázni magamat.

A szerző

Írások

A ma „baloldalinak” és „liberálisnak” nevezett eszmék elleni, nyíltan keresztény-konzervatív közéleti írásaim a reposzt.hu archívumában és ezen az oldalon a Hittem, azért szóltam c. blogban, néha a Facebookon olvashatók. Református lelkész vagyok, egyházi tisztségeim az illetékes felületeken könnyen megtalálhatók.