Kézműves

„Újratervezés” – segítség nyári táborozáshoz

Hamarosan megindulnak gyülekezeteinkben a táborok, ahol örömmel és evangéliummal telhet meg a gyermekek szíve. Sok szervezési feladat és nagy előkészület előzi meg a tábori heteket. A legfontosabbhoz, azaz a tartalomhoz nyújt segítséget a Keresztyén Oktatásért és Erkölcsi Nevelésért Alapítvány (röviden KOEN) táborvezetői anyaga. Jó szívvel ajánlom figyelmébe minden csoportvezetőnek!

Ha letérünk a helyes irányba vezető útról, máris figyelmeztet a GPS, és másik lehetőséget kínálva elhangzik a jól ismert kifejezés: „újratervezés”. Ezzel a címmel adta kézbe a KOEN Alapítvány az idei tábori segédanyagát. A Vakációs Bibliahét tematikáját az Erdélyi Munkacsoport dolgozta ki telis-tele értékes, praktikus, színes és gyermekközpontú ötletekkel.

Amikor ez az ötnapos tábori program készült, még se híre, se hamva nem volt koronavírusnak, maszknak, online tanításnak. Aztán fordult egy nagyot a világ, és most újra kell terveznünk és szerveznünk közösségeink életét, legalábbis egy-egy rétegét vagy rétegalkalmát. A Vakációs Bibliahét egy nagyszerű segítség ehhez.

2020-ban nem volt lehetőség arra, hogy a Kárpát-medence minden területére elvigyék a régióvezetők a tábori anyagot, így 2021-ben kerül kézbe az Újratervezés öt történetének két korcsoportra alkalmazott feldolgozása: 1. nap Kapcsolódj rá! – Jézus megkeresztelése; 2. nap Indulhatunk! – Jézus első tanítványai; 3. nap Letértél az útról! – Az aranyborjú; 4. nap Újratervezés – Az emmausi tanítványok; 5. nap Megérkeztél a célhoz! – Bölcsek érkezése. A bibliai történetek tanításának változatos módját kínálja a könyv, pl. mondókás történettanítás, bábozás, papírszínház, mesedoboz, néhány szereplős jelenetek.

A vezetők kézikönyvének utolsó oldalán megtalálható kód segítségével elérhető egy Illyefalván készült bemutató film, valamint nyomtatáshoz és lejátszáshoz szükséges elektronikus háttéranyagok (ppt, sablonok, szövegkönyv, MP3, kifestő, papírszínház, stb.).

A bevezető kerettörténet egy utazó családról szól, akiken keresztül életszerű megvilágítást kap az adott nap üzenete. Részletesen ki van dolgozva minden áhítat, aranymondás-tanítás, kézműves feladat, kottatár, játékgyűjtemény. Sőt, még táborzáró alkalom és kincskereső játék is készült, amihez színes térképet kapnak a gyermekek. Ha valamelyik gyülekezetben nincs zenész, akkor megoldásként az énekek kíséretét le tudják játszani MP3 formátumban.

Aki szívesen használná az Újratervezés című Vakációs Bibliahét programot, keresse bizalommal Andrásiné Tóth Franciska lelkipásztort, a KOEN Alapítvány dunántúli régióvezetőjét az alábbi elérhetőségen: labodirefegyh@gmail.com. Hála a sok önkéntes munkának és keresztyén segítőnek, az alapítvány évek óta ugyanazon az áron tudja adni a tábori anyagot: 1600.-/könyv és 100.-/táborozók utáni támogatás.

Áldott előkészületeket és vidám Vakációs Bibliahetet kívánok!

A szerző

Írások

A szó historikus és attitűd-képző értelmében is dunántúli református vagyok. Egy városi lány falusi lelkészként, aki még mindig szeret nevetni, csak egyre kevesebbszer tud. Az irónia és cinizmus elkerülése érdekében kevesebb a saját gondolat nyilvános sorjázása, helyette előtérbe kerül az interjúalanyok megszólaltatása. Interjúim történelmi lenyomatok az online időbélyeg korában, s remélem, kiderül belőlük, hogy jó dunántúli reformátusnak lenni.